Hägglund: ”Förfärlig skandal”

Uppdaterad 2013-07-01 | Publicerad 2013-06-30

Arbetar i attackerade byggnaden

VISBY/ STOCKHOLM. Svenska ministrar kan ha avlyssnats av NSA.

Organisationen attackerade byggnaden där Sveriges ministrar sitter när de besöker Bryssel.

– Vi finns ju i de här byggnaderna och gör våra dagsverken, säger socialminister Göran Hägglund (KD) och kräver en förklaring av USA.

NSA hackade EU:s nätverk och fick åtkomst till e-post och interna dokument via EU:s kontor i Washington. Dessutom ska NSA:s kontor i Bryssel ha genomfört en IT-attack på Justus Lipsius-byggnaden där Svenska EU-företrädare, däribland ministrar, sitter.

Socialminister Göran Hägglund (KD) har arbetat i byggnaden flera gånger de senaste åren och kallar händelsen en "förfärlig skandal"

Hur reagerade du på nya avslöjandet?

– Här måste EU eller andra relevanta organ avkräva amerikanerna en förklaring. Är det på det här viset så är det självklart så att det är oacceptabelt och USA måste lämna en väldigt bra förklaring till att man gjort det här.

Hur kan svenska ministrar skyddas från det här?

– Det är så att det är väldigt svårt att skydda sig mot det här. Med modern teknik så går det att klara nästan allting i avlyssningsväg. Vi tänker dagligen  på hur vi kommunicerar och i vilka sammanhang som vi är.

Hur känner du själv?

– Jag känner för min egen del ingen större oro. Jag vill inte ha ett samhälle där människor är rädda för att tala öppet med varandra eller att tala i telefon. Det är en skrämmande utveckling.

Har du själv varit i byggnaden?

– Ja, det tror jag definitivt att jag varit. Jag vet inte hur många gånger. Vi finns ju i de här byggnaderna och gör våra dagsverken där så att säga. Det skulle vara ytterst bekymmersamt om det visade sig vara sant.