Alliansen träffas mitt i Småland

Publicerad 2013-02-25

Stöttas av Maud Olofsson: ”Sa att vi skulle ha roligt”

Alliansledarna anlände till Annie Lööfs barndomshem i Maramö med ett paket under armen, en alliansflagga.

Redan vid upphissningen stötte de på problem. Hägglund var upptagen på annat håll.

– Kom nu Hägglund, att du alltid ska solospela, sa Björklund.

I dag klockan 12.00 anlände C-ledarens kamrater i Alliansen Jan Björklund (FP), Göran Hägglund (KD) och Fredrik Reinfeldt (M) till den lilla småländska byn Maramö i Värnamos kommun.

Lööf anlände till gården redan under helgen. Vid utsatt tid stod hon på farstubron och tog emot alliansvännerna som kom med regeringsplanet från Stockholm på förmiddagen. De klev ut tillsammans från en säpobil på grusvägen vid till Lööfs gård och promenerade den sista biten. Under armen bar Jan Björklund ett stort vitt paket med orangea snören. Det var väl inslaget och med mycket tejp. Ingen mindre än Hägglund hade slagit in det.

– Ja, så är det, sa han.

– Du får öppna det direkt, sa Björklund framför pressen till Lööf.

En Alliansflagga

I paketet låg en ihopvikt flagga som det stod Alliansen på. Lööf ville inte vänta utan tog intiativ till att hissa upp alliansflaggan i flaggstången mitt på gården, som dagen till ära var flagglös. Då stod Hägglund på annat håll och i andra tankar.

– Kom nu Hägglund, att du alltid ska solospela, sa Björlund då och skrattade samtidigt som han drog Hägglund i rockärmen.

Efteråt ställde partiledarna upp på intervjuer. Reinfeldt upprepade att partiledarna ska samtala kring "det organisatoriska" under vistelsen i Småland.

Annie Lööf satte vikten i sitt kära Maramö:

– Hela byn har kraftsamlat för att nu se till att alliansen vinner valen.

I ett dygn ska allianskamraterna nu samtala runt Annie Lööfs köksbord i barndomshemmet och hitta tillbaka till glöden i samarbetet. Efter en kort pratstund på grådsplanen smet partiledarna in genom huvudentrén och satte sig till bords. Första hållpunkten var lunch. Enligt Göran Hägglund bjöds det på isterband och dillstuvad potatis. Sedan inleds förhandlingarna.

Under Lööfs första sommartal i Almedalen i somras sa hon:

– Projektets glöd har falnat.

Sedan bjöd hon in Alliansen till Maramö.

Snackade med förra C-ledaren

Tidigare i morse utanför den ljusgrå villan berättade Lööf för SVT att hon sökt stöd hos den förre centerledaren Maud Olofsson. Det var Olofsson som myntade alliansmötena för första gången i Högfors 2004. Då satte partiledarna plant i skogen och offentliggjorde sitt samarbete.

Samtliga partiledare har redan inför Maramö tonat ned förväntningarna.

– Det är väldigt mycket på det organisatoriska planet vill jag påpeka. Det är det vi samlas kring här. Beslutsfattandet och ansvarstagandet det har vi varje dag och varje vecka. Vi har funktioner kring det. Vi är en etablerad och gedigen allians. Så att det här är helt enkelt arbetsplanering kring det organisatoriska, sa Reinfeldt i fredags till Aftonbladet.

Men Lööf berättade även för SVT om sitt bästa tips från Olofsson inför dagens möte.

– Att göra någonting roligt också, sa Annie Lööf på morgonen.

Aftonbladet bevakar hela mötet på plats i Maramö. Det avslutas på tisdag klockan 11.00.