Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Schlingmann kritiserar egna idéprogrammet

Publicerad 2012-09-19

Kent Persson med sin föregångare Per Schlingmann när han tillträdde.

Moderaterna anklagades för att förfalska historien i sitt idéprogram.

Nu sågar dessutom chefsstrategen Per Schlingmann (M) delar av texten.

– Jag tycker att det är uttryckt på ett sätt som kan leda till missuppfattningar, säger han.

I kvällens Uppdrag Granskning i SVT får tittarna för första gången veta vad den moderata chefsstrategen Per Schlingmann tycker om det uppmärksammade idéprogrammet som partiet antog förra året.

Hett om öronen

Där slogs fast att M kämpat hårt för allmän och kvinnlig rösträtt samt att man drivit på motståndet mot apartheid.

"Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat", stod det.

Dåvarande partisekreteraren Sofia Arkelsten fick i höstas det hett om öronen och partiet anklagades för historieförfalskning – då påståendena inte stämmer.

Per Schlingmann, som var en av de centrala aktörerna i byggande av de Nya Moderaterna, är nu tillbaka i tjänst hos partiet efter att ha arbetat i regeringskansliet som statssekreterare med ansvar för kommunikation sedan valet 2010. Innan dess var han Moderaternas partisekreterare.

”Har ett ansvar”

Även han sågar nu formuleringarna i partiprogrammet, som inte ser ut att ändras förrän tidigast på M-stämman 2013.

– När man skriver eller kommunicerar något, så har man också ett ansvar för hur saker och ting kan uppfattas. Jag tycker att det är uttryckt på ett sätt som kan leda till missuppfattningar. När det gäller kvinnlig rösträtt är det ju snarare socialdemokratiska och liberala kvinnor som man brukar tacka.

Chefsstrategen Per Schlingmann arbetar just nu med partisekreteraren Kent Persson med att leda strategi- och planeringsarbetet inför valet 2014, då alliansen satsar på att vinna för tredje gången i rad. Men Schlingmanns tjänst upphör redan nästa år och det är då oklart vad han ska göra.

Uppdrag Granskning sänds på SVT 1 i kväll klockan 20.00.