Vem vill skada Medvedev?

Maktkamp i Kreml kan ligga bakom smutskastning

En ny video på Youtube gör att frågan måste ställas.

Vem är det som vill smutskasta och skada Rysslands premiärminister Dmitri Medvedev?

Pågår en maktkamp i Rysslands ledning?

Rysslands premiärminister Dmitri Medvedev.

I den timslånga filmen hängs Medvedev ut som en förrädare och som västvärldens lydiga redskap. Budskapet är att han genom att inte lägga in Rysslands veto mot Natos intervention i Libyen åsidosatte ryska intressen och allvarligt skadade Rysslands ekonomi.

BuIdskapet förstärks av inklippta filmbilder på Medvedev som utbyter hemlighetsfulla leenden med USA:s president Barack Obama. Medvedev som svettas och illa till mods byter ställning på sin stol.

Speakern nämner ordet ”förräderi”.

Några kända röster ifrågasätter Medvedevs omdöme. Förre premiärministern Primakov menar att Medvedev bode ha konsulterat Putin mer innan han avstod rån att lägga veto.

– Såna här saker måste man vara ense om i ledningen, säger Primakov. Sånt kan inte bara en person bestämma.

Marionett

Den förre generalen Leonid Ivashov riktar i filmen bister kritik mot Medvedevs roll i Moammar Gaddafis fall.

– Vi förlorade en viktig allierad, en viktig strategisk partner och miljarder till vår ekonomi och försvarsindustri.

Att filmens syfte är att skada Dmitri Medvedevs rykte är uppenbart. Mer oklart är vem som står bakom den.

När Rysslands starke man Vladimir Putin en gång valde valde Dmitri Medvedev till sin premiärminister var det många som såg kompisen från St Petersburg som en marionett. Men när Medvedev tog över som president och blivit varm i kläderna började han plötsligt prata om demokrati och mänskliga rättigheter. Han kritiserade ryska domstolar för att inte döma självständigt. Han utlovade reformer.

Blockera

I motsats till Putin var Medvedev en väl sedd gäst i västvärldens diplomatiska salonger. Här var en kille man kunde prata med. Så till den grad att Ryssland nöjde sig med att lägga ner sin röst i FN:s säkerhetsråd när USA, Frankrike och Storbritannien krävde ett militärt ingripande. Detta efter att i årtionden ha använt vetorätten som ett sätt att blockera USA:s rörelsefrihet på världsscenen.

När herrar Putin och Medvedev bytte jobb igen förra året ändrades tonläget ganska snart. Putin försöker återupprätta lite av det forna Sovjetunionens storhet. Steg för steg återkommer den gamla kalla kriget-stämningen mellan USA och Ryssland.

Human Rights Watch beskriver 2012 som de värsta för mänskliga rättigheter i Ryssland sedan kommunisttiden.

Så frågan är hur goda vänner Putin och Medvedev är nu för tiden. Kanske är Putin i behov av en syndabock som kan klä skott för ryssarnas ökade missnöje.

Kremlologerna tillbaka

Även Ryssland har drabbats hårt av den ekonomiska krisen med sjunkande gas- och oljepriser, landets två viktigaste exportvaror. Putin som alltid lyckats leverera ökat välstånd är plötsligt ifrågasatt.

Det kan vara en förklaring till kampanjen mot Medvedev.

På Sovjettiden tvingades journalister och experter att försöka tolka förändringar i makten genom att granska foton från offentliga evenemang och läsa mellan raderna i offentliga dokument. Kremlologerna är på väg tillbaka i Ryssland.

De noterade att Putin strax efter att han tagit tillbaka presidentjobbet offentligt läxade upp två av Medvedevs ministrar. En av dem fick sparken.

När Medvedev i förra veckan levererade sitt tal om planerna för de kommande fem åren visade statstelevisionen Putin i bild stirrande i taket. Tillsynes ointresserad.

När ingen riktigt vet vad som händer får såna små tecken betydelse.

ANNONS