Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

800 mejl skickas till troliga pedofiloffer

Publicerad 2011-08-26

De kan alla vara offer för pedofilen.

I eftermiddag skickar polisen ut 800 mejl till barn som kontaktats av den misstänkte 41-åringen.

Budskapet: du är inte ensam.

41-åringen från Haninge, söder om Stockholm, misstänks just nu för 66 brott mot ett stort antal barn.

Bland brottsrubriceringarna finns grov våldtäkt, olaga frihetsberövande, sexuellt övergrepp mot barn och barnpornografibrott.

Härvan kom i ljuset när en 15-årig flicka ringde larmnumret 112 i våras, och berättade att hon hållits fången och våldtagits. Spåren ledde till mannen – vars dator avslöjade en enorm mängd kontakter med flickor, som främst tycks vara mellan 12-14 år gamla. Den yngsta är bara sju år.

800 mejladresser

Hittills har bara 15 av flickorna identifierats - däremot finns omkring 800 mejladresser bland hans kontakter.

Under fredagsförmiddagen låter Södertörnspolisen 41-åringen gå igenom alla dessa mejladresser.

– Vi väntar på att den misstänkte ska kommentera adresserna, för att få en chans att sålla ut helt normala mejl som kan vara till släktingar, kollegor eller vänner, säger utredningsledare Christer Axling.

Utskick till offer

När mejladresserna har gåtts igenom kommer polisen under eftermiddagen skicka ut ett mejl till var och en av personerna som tidigare fått mejl av 41-åringen.

– Vi hoppas på att de som blivit drabbade dels inser att de inte är själva – att det är många fler som drabbats. Och så vill vi få fram att det inte är okej, det han gjort. Det står tydligt i mejlet att det han gjort är olagligt, och att vi är angelägna om att komma i kontakt med alla hans offer, säger Christer Axling.

Skuld och skam vanligt

Enligt Christer Axling är barns känsla ofta att det är de som gjort fel, när de pratat eller chattat med pedofiler.

– Vår erfarenhet är att det kan finnas både skam och skuld över att ha pratat med en okänd man. Men det handlar om en vuxen som manipulerar ett barn.

Att samla fler offer till utredningen är inte det enda syftet med utskicket.

– Vår erfarenhet från tidigare utredningar är att barn som får möjlighet att prata med polis om vad som hänt, får lättare att gå vidare i livet, än om de fortsätter bära det som en hemlighet.