Till sist fick hon en ny rättegång

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-30

42-åringen nekar – och så har han gjort från dag ett

Det blev en ny rättegång.

Och kanske kan man säga att Sofie, 15, fick en sorts upprättelse till sist.

Hennes fall blir i alla fall prövat.

Det är en ny åklagare.

Det är nya vittnen och ny stödbevisning. Media är på plats och det är ett stort säkerhetspådrag vid Jönköpings tingsrätt.

Men ingenstans syns Sofies familj. Inte heller någon av de hundra vännerna som bara för fjorton dagar sedan stod på Hovrättstorget i Jönköping och ropade: ”Aldrig mera våldtäkt.”

I rättssalen sitter den åtalade 42-åringen. När fotoblixtarna smäller in i rättssalen gömmer sig den 42-årige mannen under kriminalvårdens gulröda frottéhandduk. Och det går inte att skaka av sig bilden, att det är Herr Kantarell som tar betäckning där bakom försvarsadvokat Elisabeth Nygren.

Åklagare Wilhelm Storch har börjat läsa åtalspunkterna, beskrivningarna av de fem–sex misstänkta våldtäkterna: ”Hot. Kränkning. Tafsa. Könsorgan. Gripit hårt. Dragit av henne byxorna. Ödetorp. Tafsa. Gripit hårt. Uppträtt aggressivt. Lägga sig tungt över henne. Vaginalt samlag mot hennes vilja.”

Den åtalade 42-åringen böjer på huvudet och stirrar i bordet.

Han nekar till anklagelserna.

Och så har han gjort från dag ett.

Den 42-årige mannen har hela tiden sagt, att han inte har våldtagit Sofie och den andra flickan. Ja, säger han. Ja, han har varit med Sofie på alla de där platserna som är nämnda i utredningen. Vid skolan, ödetorpet, kyrkogården, Lampladan och hemma i hans mammas lägenhet.

Och ja, de har haft sex.

Men det har varit frivilligt.

Den 14-åriga flickan har varit med på det.

Och nu ska det bevisas.

I går och i dag har rätten lyssnat på den sju timmar långa videoupptagningen med Sofie. Ett vittnesmål som enligt försvarsadvokat Elisabeth Nygren har ett lågt bevisvärde. När banden en gång spelades in var det aldrig tänkt, att de skulle användas som bevismaterial i en rättegång.

Videoförhören var mer tänkta som en back up. Om något oförutsett skulle hända.

Videobanden har många svagheter, menar Elisabeth Nygren.

Ingen försvarsadvokat fanns med när förhören spelades in. Ingen ställde några följdfrågor och ingen har rett ut begreppen när det uppstod frågetecken eller luckor i Sofies berättelse.

Eller när hon motsade sig själv.

Rättegången vid Jönköpings tingsrätt fortsätter i dag och avslutas på måndag i nästa vecka.

Förhandlingarna har skett bakom stängda dörrar.

ANNONS