Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Elisabet Höglund vinner Guldkrattan 2009

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-24

”Jag tycker priset är ganska välförtjänt ändå.”

Grattis, Elisabet Höglund, 65, journalist och krönikör på Aftonbladet, som vunnit tidningen Resumés pris Guldkrattan 2009!

Elisabet Höglund.

– Tack så mycket! Det är fantastiskt roligt. Jag har svårt att uttrycka min glädje. Det är ett väldigt roligt pris att få, för det är ett pris som inte bara värderar de enstaka insatserna i journalistiken, utan hela mitt journalistiska livsverk blir belönat. Jag är väldigt lycklig för det.

Varför tror du just du tar hem priset?

– Jag har inte frågat mig det. När jag såg att jag var nominerad trodde jag aldrig det här. Men om man får vara lite egoistisk så tycker jag priset är ganska välförtjänt ändå. Jag har gjort väldigt mycket journalistik i mitt liv och kämpat mig uppåt.

Sedan hösten skriver du krönikor för Aftonbladet, vad är bäst med jobbet?

– Jag får skriva och det älskar jag. Det finns en tolerans på Aftonbladet så jag kan skriva om vad jag vill. Det behöver inte vara politiskt korrekt.

I nomineringen till priset stod det vindarna blåser starkare än någonsin om henne . . .

– Lustigt nog slutade jag på SVT förra sommaren. Där kunde jag inte utvecklas och slutade därför. Nu får jag göra andra saker och utvecklas. Jag känner mig som en fågel som befriats från en bur.

Du har hunnit med mycket i din karriär, vad har varit höjdpunkten?

– Rent journalistiskt så var det tiden i Bryssel som korrespondent. Inte därför att det var roligt, det var mest tungt, jobbigt och slitsamt. Men jag utvecklades väldigt mycket som journalist.

Inte Let's dance?

– Haha, nej. Men det var en annan höjdpunkt så här efteråt. Det var ett kul inslag i livet.

Vad ska du göra med prispengarna på 7 500 riksdaler?

– Problemet är att jag fått dem i tjugokronorssedlar. Så fort jag kommer in i en affär och ska betala så kommer alla tro att jag varit inblandad i helikopterrånet. Haha, nej men jag ska nog köpa ett par nya höststövlar.

Till sist vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Jag önskar att det ska gå jättebra för oss i Förkväll, med bra tittarsiffror och att det blir ett framgångsrikt koncept.

Motiveringen till priset:

”Från Västgöta-Demokraten till Let’s Dance.

Från Bryssel till Förkväll.

Från SVT till befriande frilans.

Det finns inte en svensk som inte vet vem Elisabeth Höglund är.

Och det finns inte ett ämne som är henne främmande, inte en historia som hon inte förmår att berätta.

Med samma uthållighet som tog Elisabeth Höglund till svenska cykeleliten för snart 40 år sedan har hon levt upp till Guldkrattans kriterier: ”Den mästerliga fältreporter som under året bäst lyckats slå an den allmänmänskliga tonen i den svenska folksjälen.

Det är med glädje vi konstaterar att Elisabeth Höglunds bästa tid är nu.”