Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Tuffa tag om ungdomsjobben mellan Damberg och Lööf

Publicerad 2014-03-31

Annie Lööf (C) och Mikael Damberg (S) drabbade samman om ungdomsjobben i SVT:s Agenda.

Damberg anklagade regeringen för att slösa pengar på dyra reformer som inte skapar arbetstillfällen - men fick mothugg.

– Det som Socialdemokraterna föreslår är magstarkt. Jag undrar vad unga människor har gjort för ont som förtjänar Socialdemokraternas tunga skatteryggsäck, säger Lööf.

Tidigare i veckan lanserade besöksnäringens branschorganisation Visita en kampanj för tio miljoner kronor som de kallar "dubbelstöten". Målet är förmå Socialdemokraterna att ändra uppfattning och lova att vid en eventuell valseger inte höja restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga, något man lovat att göra. 

Skrotande av Alliansregeringens reformer kommer enligt organisationen att tvinga alla företag att höja priserna eller säga upp personal, många av dem unga. 

Hårda ord i debatt

I kväll var det just frågan om ungdomsjobb som debatterades när näringsminister Annie Lööf (C) och gruppledaren Mikael Damberg (S) drabbade samman i SVT:s Agenda. Efter drabbningen fortsatte de hårda orden att flyga utanför studion.

Damberg poängterade att de dubbla skattesänkningarna regeringen genomfört är dyra reformer som inte skapat särskilt mycket jobb.

– Ungdomsarbetslösheten är i dag högre än vad den var när regeringen började med de här breda generella skattesänkningarna som inte har gett resultat, säger han.

Att branschorganisationer och företag säger annorlunda menar han har sin förklaring.

– Visitas kampanj visar väl att en del av de största bolagen har fått ganska mycket pengar på de här skattesänkningarna och har råd att genomföra en kampanj i valrörelsen.

Har utvärderats

Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, har räknat ut att den sänkta arbetsgivaravgiften för unga skapat 6 000-10 000 jobb. Samtidigt har Konjunkturinstitutet undersökt och kommit fram till att den sänkta restaurangmomsen gett cirka 4 000 jobb. Båda utvärderingarna visar att satsningen kostat drygt en miljon kronor per jobb - vilket Socialdemokrataterna tycker är pengar som kunde används på ett mer effektivt sätt.

Men enligt Annie Lööf handlar hela frågan om att unga måste komma i arbete. Därför har man sänkt kostanden för att anställa unga under 21 år ännu mer.

– För mig handlar det om att fler unga måste komma i arbete. Då handlar det om fortsatt sänkta kostnader för dem. Tredubblar man arbetsgivaravgiften för unga under 21 år så leder det inte till fler jobb, utan till färre.

Hård i kritik av S

Om S slopar de två reformerna får man loss 20 miljarder kronor att satsa på annat. Enligt Lööf vill man lägga pengarna på "bidrag och AMS-politik".

– Det är unga människor som får betala det och det är magstarkt. Jag undrar vad unga människor har gjort för ont som förtjänar Socialdemokraternas tunga skatteryggsäck.

Hon vänder sig också emot Mikael Dambergs bild av att företag försvarar reformerna för att de tjänat pengar på dem.

– Då har man inte förstått företagarnas villkor och verklighen. Många lever på väldigt små marginaler. Om det blir en "dubbelstöt" kommer det handla om överleva som företagare eller behöva avskeda, säger hon.

"Modern och aktiv politik"

Men enligt Damberg står S för en modern och aktivare näringspolitk som gynnar små- och medelstora företag och gör att de kan anställa fler.

– Det gör man till exempel genom att ta bort andra sjuklöneveckan. Näringsministern har sagt att det är hennes viktigaste politiska förslag för att skapa fler jobb. Det driver vi, säger han.

Han poängterade också att den 90-dagarsgaranti som S lovat införa om de vinner valet är mycket mer effektiv än de generella skattesänkningar regeringen genomfört.

– De unga får jobb, utbildning eller praktik. Det har fungerat i Österrike som har hälften så hög ungdomsarbetslöshet som vi och även gått bra i Finland.