"Snowden inte verktyg för de ryska ledarna"

Publicerad 2013-12-05

Rysk expert om FRA-avslöjandet

Den ryske säkerhetspolitiske experten Dmitrij Trenin är inte förvånad över avslöjandet att Sverige hjälper USA att spionera på ryska ledare.

Han utgår ändå från att den ryska regeringen kommer att reagera:

– Men mest på ett formellt plan, säger Trenin.

ryske säkerhetspolitiske experten Dmitrij Trenin

När Aftonbladet når den i Ryssland välkände Dmitrij Trenin på Carnegie Moscow Center, där han är högste chef och säkerhetspolitisk expert, avfärdar han helt den svenske riksdagsmannen Allan Widmans (FP) åsikt om att Snowden är "ett möjligt verktyg för den ryska regimen":

– Det är självbedrägeri att tro något sådant. Personer som Edward Snowden är eldsjälar, de slåss för en sak. Snowden är inte någon som varit betald av den ryska regeringen. Jag tror inte att Kreml är ledsna över Snowdens avslöjanden, men det är långt mellan det och att säga att Snowden är ett instrument. Jag tror att han talade sanning när han sade att han hade gett all information till sina journalistkontakter innan han kom till Ryssland, säger Trenin.

Dmitrij Trenin utgår från att den ryska regimen kommer att lämna in en protest till den svenska regeringen, efter SVT:s avslöjande om FRA:s ryska spioneri åt USA. Men han tycker inte att uppgifterna är förvånande:

– Det är vad folk i Ryssland har misstänkt i många år, att Sverige har ett utbyte av underrättelsematerial med USA. Det kommer inte som någon överraskning, helt enkelt. Jag tror att den ryska regeringen kommer att reagera, men mest på ett formellt plan, säger Trenin.

Kommer avslöjandet att öka den spänning som finns mellan den ryska regeringen och Carl Bildt?

– Carl Bildt är en av världens frispråkigaste utrikesministrar. Han skräder inte orden på ett antal områden, vilket folket i Kreml inte gillar. Men jag tror inte att detta ökar spänningen. Utbytet av material har skett mellan de båda ländernas underrättelsetjänster, Carl Bildt är inte inblandad.

Är uppgiften att FRA spionerat direkt på höga ryska ledare förvånande?

– Det kommer inte som någon överraskning. Folk här utgår från att europeiska underrättelsetjänser delar information med USA.

Kan det vara så att Ryssland spionerar på Fredrik Reinfeldts telefonsamtal?

– Jag vet inte. Men alla underrättelsetjänster i världen försöker få tag i användbar information om andra regeringar om de kan. Ibland kan det bli väldigt pinsamt, som när DDR lyckades plantera en spion alldeles intill Västtysklands förbundskansler Willy Brandt. Det ansågs vara en stor succé, men när det blev känt blev effekten inte bara en politisk skandal för Brandt utan ledde också till ett bakslag för DDR:s och Sovjets politiska agenda.

Spionerar Ryssland med samma metoder som amerikanska NSA?

– Jag tror inte att Ryssland agerar på en så teknologiskt massiv skala som NSA. Men precis som alla gör så övervakar de också andra länders kommunikationer.

Inga ryska media hade ännu förmedlat de svenska uppgifterna om spioneriet på ryska ledare när Aftonbladet talade med Dmitrij Trenin på torsdagseftermiddagen.

Inte heller den ryska regeringen har kommenterat uppgifterna än. Pressrådet på ryska ambassaden i Stockholm, Aleksander Tasjedko, säger till TT att man avvaktar:

– Det föreligger ingen officiell kommentar ännu, men detta är något som vi förstås följer noga.