Företag slåss om att skänka

Publicerad 2013-11-15

Svenska företag ger miljonsummor till tyfonoffren

Nu utmanar svenska företag varandra.

Vem skänker mest till tyfonoffren i Filippinerna?

Än så länge leder Ikea – men ICA Ugglebo i Ockelbo drar också sitt strå till stacken.

Sedan de första rapporterna om tyfonen Haiyans härjningar i Filippinerna för en vecka sedan har vidden av katastrofen blivit tydligare dag för dag. Omkring elva miljoner människor är drabbade.

Allt fler svenska företag väljer nu att skänka pengar till offren. Hittills har Ikea skänkt mest — två miljoner euro har företaget skickat in till Unicef.

Näst mest skänker Postkodlotteriet, som samtidigt uppmanar andra att göra likadant:

- Vi har skänkt 16 miljoner kronor. Det blir 2,3 miljoner kronor vardera till Plan, Rädda Barnen, Unicef, UNHCR, Röda Korset, Läkare utan gränser och SOS Barnbyar. Vårt syfte med donationen är att få ut fler på banan, säger Stina Götbrink, välgörenhetschef  på Postkodlotteriet.

”En självklarhet att hjälpa”

En kanske mer oväntad stordonator är Biltema, som ger en miljon euro till Läkare utan gränser:

- Det är en självklarhet för oss att hjälpa de många utblottade människorna, vars liv hotas av sjukdomar och epidemier i kölvattnet på en av historiens värsta naturkatastrofer, säger Biltemas grundare Sten-Åke Lindholm.

Förutom ytterligare ett antal andra stora företag som skänker pengar — H&M som ger 100 000 dollar till Röda Korset, Scandic 100 000 kronor till Rädda Barnen, Aftonbladet 10 000 kronor till Röda Korset och SCA en okänd summa till Läkare utan gränser — så är det också många mindre företag som bidrar. De utmanar också andra att göra likadant:

- I dag bjuder vi på grillad bröd och korv. Vi tar inte betalt, utan man lägger så mycket man vill till Radiohjälpen. Dessutom går fem procent av fredagens dagskassa till Röda Korset och Rädda Barnen. Vi räknar med att det blir 20 000 kronor av dagskassan. Vår butikschef har utmanat de andra handlarna i länet att följa efter, säger Annelie Westin Jonsson på ICA Ugglebo.

Skänkte 5 procent av försäljningen

LBC Frakt i Värmland har valt en lite annorlunda lösning:

- De anställda har beslutat att skänka sina julgåvor till de drabbade i Filippinerna. Företaget har satt in lika mycket till, så totalt blir det 40 000 kronor. Personalen har haft omröstning om vart pengarna ska gå. Det blev Läkare utan gränser. Jag uppmanar andra företag att hänga på, säger vd:n Lars Reinholdsson.

Restaurangbranschen är också med på tåget:

- Vi skänkte fem procent av gårdagens försäljning till de drabbade i Filippinerna. Det blev 50 000 kronor till Unicef, säger Mikaela Ejheden, presstalesperson för F12-gruppen, en restaurangkoncern med tolv olika svenska restauranger.

På Restaurang Linje Tio i Stockholm pågår också en insamling under november månad:

- Om du äter middag på Linje Tios chef´s table med plats för två personer skänker vi intäkterna för maten till Röda Korsets hjälpinsatser, säger Joel Söderbäck, restaurangens operative chef.