Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

"Viktor Janukovytj måste fly Ukraina"

Publicerad 2014-02-24

KIEV/STOCKHOLM. Ukraina kokar av rykten. Ingen vet var Viktor Janukovytj gömmer sig och den avsatta presidenten vägrar fortfarande att erkänna sig besegrad.

Men i helgen släppte Reuters en video som visar när Janukovytj flyr från sitt palats utanför Kiev.

– Han måste fly, det är hans enda sätt för att överleva, säger Jakub Swiecicki, forskare vid Utrikespolitiska institutet.

Det är söndagseftermiddag, men i det ukrainska parlamentet är arbetet i full gång. På läktarna är ett 20-tal tv-kameror riktade mot ledamöterna i kammaren. De flesta är män, några är ledigt klädda i jeans och tröja, andra har kostym.

– Vi styrs av en revolutionär anda. Vi måste ta det lite långsamt. Vi kan inte fatta så många beslut så fort, säger tidigare finansminister Viktor Pynzenyk.

Men ingen hörsammar hans vädjan.

Domartillsättningar ska ses över, utrikesminister Leonid Kozjara får sparken, talmannen Oleksandr Turtjynov utses till tillförordnad president.

"Kämpar för sitt liv"

Det är bråttom. En ny, bred samlingsregering ska väljas på tisdag.

Rykten går om att Julia Tymosjenko ska leda den - något hon senare avböjer.

Ett 80-tal av Viktor Janukovytj partikamrater har vänt honom ryggen. Hans lyxiga residens utanför Kiev förklaras nationaliserat. Men vad Janukovytj nu gör eller vad han hoppas på vet ingen.

När han i fredags flydde från Kiev åkte han till Charkiv nära ryska gränsen. I en tv-intervju kallade han protesterna för "en statskupp".

– Jag kommer inte att lämna landet, jag kommer inte att lämna in min avskedsansökan - jag är Ukrainas lagligt valda president, sa han.

Efter intervjun ska han ha begett sig till Donetsk-trakten, nära gränsen till Ryssland, där han försökt muta sig ut ur landet, rapporterar internationella medier.

– Hans order ledde till att blod spilldes, att landet höll på att bli internationellt isolerat, vi var på gränsen till inbördeskrig och ekonomisk kollaps, säger statsvetaren Volodymyr Kulyk som anser att det var legitimt av parlamentet att tvinga bort Janukovytj.

Enligt Jakub Swiecicki, forskare och Östeuropakännare vid Utrikespolitiska institutet, befinner sig ex-presidenten på flykt.

– Jag tror att han gömmer sig. Han kämpar för sitt liv - det är helt klart. Han måste fly, det är hans enda sätt för att överleva. Flera rykten säger att han redan flytt från landet, säger han.

Rykten: vill bilda utbrytarstat

Den 25 maj ska nyval hållas - men framtiden är i allra högsta grad oklar.

Kievs gator kokar av spekulationer.

Alla undrar, ingen vet.

Ett av alla rykten, berättar Volodymyr Kulyk, är att Janukovytjs skulle träffa flera pro-ryska regionala ledare i Charkiv.

Enligt samma rykte skulle han försöka bilda en utbrytarstat, med stöd av Ryssland.

– Enligt det scenariot skulle Ryssland kunna erkänna den "staten" och ha det som förevändning att intervenera i Ukraina, säger Volodymyr Kulyk.

Men att det inte blev något av planerna och att Rysslands president Vladimir Putin för närvarande inte vidtagit några drastiska åtgärder kan bero på att revolutionen har starkt västligt stöd.

Ställer in ekonomiskt stöd

Ryska stormaktsambitioner hänger som en mörk skugga över ukrainsk politik.

Men hittills har Ryssland hållit offentlig låg profil under den senaste veckans blodiga händelser i Ukraina.

Men under söndagens G20-möte i Sidney uppgav Ryssland att man ska avvakta med stödköp av ukrainska euroobligationer till dess att en ny regering är utsedd, skriver TT.

Landet håller inne med ett köp motsvarande 13 miljarder kronor som ingick i ett hjälppaket på 98 miljarder som president Vladimir Putin kom överens om tillsammans med nu avsatte Janukovytj.

"Lång väg att gå"

Sent i går kväll kallade Ryssland dessutom hem sin ambassadör från Ukraina "för konsultationer", enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt Jakub Swiecicki kan Rysslands agerande vara ett tecken på en mer aktiv politik mot oppositionen.

Det långsiktiga målet från Rysslands sida är, enligt Swiecicki, att inte låta Ukraina reformeras i västlig riktning.

– Ukraina har en väldigt svår och lång väg att gå. Demokrati går att införa ganska snabbt och säkert, frukten av ekonomiska reformer kommer att ta tid. Risken är att Ryssland aktivt kommer att motarbeta reformer i landet genom att införa ekonomiska blockader, säger han.