Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Man döms för hot mot Hanna Wagenius

Publicerad 2013-10-24

CUF-ORDFÖRANDE Hanna Wagenius på Centerstämman i september

”Hej din lilla landsförrädare. Jag ska hitta dig och döda dig”, sa 18-åringen i telefonluren till Hanna Wagenius, ordförande för Centerns Ungdomsförbund.

Nu har han dömts för olaga hot.

– Det känns otroligt skönt att det här är över, säger Hanna Wagenius, 24.

I somras, kort efter politikerveckan i gotländska Almedalen i juli, fick Hanna Wagenius ett telefonsamtal.

Rösten i luren kallade henne landsförrädare, och började hota ordföranden för Centerpartiets ungdomsförbund, CUF, att han skulle döda henne.

– Det var extremt obehagligt. Eftersom han inledde med landsförrädare tror jag att det beror på min politiska ståndpunkt, vi hade en stor debatt i somras om fri invandring i partiet.

Hanna Wagenius la på luren. Men mannen ringde igen. I nästa samtal frågade han om hon ville ha Bisfenol A i käften.

Den nu 18-årige mannen polisanmäldes.

˝I ett upprört tillstånd”

Han visade sig vara en medlem i Sverigedemokraternas ungdomsförbund Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) med en lång historia av invandringskritiska tweets, texter och kommentarer på internet.

– Ja, det stämmer att jag ringde henne. Jag mådde inte bra och befann mig i ett upprört tillstånd på grund av olika saker, erkände han i Aftonbladet.

Han berättade att det hela var tänkt som ett skämt.

– Jag hade skrivit till henne på Twitter men fick inget svar. Så såg jag att hon hade svarat andra. Så jag tänkte ”vilken högfärdig liten typ, nu ska jag ringa och provocera henne lite, få igång en diskussion”. Men hon svarade bara ”Ok, men du får ha en trevlig dag, hejdå”, sa mannen.

Under torsdagen möttes de båda i Solna tingsrätt för rättegång.

– Han erkände att han hade ringt. Men inte att han hade uppsåt att hota, säger Hanna Wagenius om rättegången.

Nu har mannen, som sagt upp sitt medlemskap i SDU, dömts för olaga hot.

Erbjudits medling

Enligt domen, som avkunnades i Solna tingsrätt under torsdagseftermiddagen, ska han avtjäna 40 timmars ungdomstjänst för hotet, och två fall av misshandel mot en anhörig som han också har dömts för.

Hanna Wagenius berättar att hon utöver det erbjudits medling, då gärningsman och brottsoffer får mötas med en medlare och prata om det som har hänt.

– Jag tror att det kan vara en bra idé. Man har ju i rättssalen ingen möjlighet att fråga hur han tänkte, men jag tror att det finns en poäng att samtala efteråt. Dels för den dömda som får ett ansikte på personen som man hotat, men också för mig, som får se att den som hotat också är en människa, säger hon.

Skadestånd

18-åringen ska också betala skadestånd till Hanna Wagenius, på 5 000 kronor jämte ränta.

Förbundsledaren tror inte att hon kommer att överklaga domen.

– Jag tycker att det känns skönt att det gick att få reda på vem det är och att han ställdes inför rätta. Det är så extremt få fall som det går när sådant här sker på telefon. Många av mina politikerkollegor har inte haft den möjligheten.

Den 18-årige mannen säger att domen mot honom är rimlig.

– Jag har bett om ursäkt, jag skäms och jag är ångerfull. Jag begick ett brott och vi måste ha ett fungerande rättssystem så jag tycker att det är bra med en påföljd.
Även han har sagt ja till ett medlingssamtal.
– Det blir bra att lätta på hjärtat.