Bilderna visar paniken ombord

Publicerad 2014-05-02

Filmen hittades i en 17-årig pojkes mobil – en av de som dog när den sydkoreanska färjan sjönk

Ungdomarna ber för sina liv och frågar sig om de kommer att hamna på nyheterna.

Det hjärtskärande filmklippet hittades i en 17-årig pojkes telefon – en av 300 personer som följde med färjan i djupet.

Nu vill hans pappa visa världen hur situationen var ombord.

Den skakande filmen inifrån den förlista färjan utanför Sydkoreas kust släpptes till nyhetsbyrån AP i dag - av pappan till en 17-årig pojke som drunknade.

Filmen hittades i Park Su-hyeons mobiltelefon och nu vill pappan Park Jong-dae visa för världen i vilket skick dödsfartyget var vid förlisningen.

Filmklippet inleds med nervöst skratt från några av studenterna i 17-åringens grupp när färjan börjar kränga den 16 april. De pratar om att ta selfies, undrar om de ska lägga upp foton på Facebook och om de kommer att hamna på nyheterna eller inte.

Beordrades stanna

Men ju värre krängningarna bli desto mer panikartad blir situationen.

Några av ungdomarna säger att de känner sig illamående och att deras ben skakar. En student ses ta stöd mot väggen för att kunna hålla balansen.

– Kommer jag verkligen att dö? frågar en av studenterna två minuter in i filmen och två minuter innan den första nödsignalen skickades ut.

Studenterna frågar sig vad som kommer att hända och vad kaptenen egentligen håller på med.

– Det är som att vi är med om Titanic, säger en av studenterna.

Gång på gång uppmanas passagerarna att stanna i sina hytter - trots att krängningarna ökar och det blir allt svårare för människorna att fly. Åtta minuter efter att en besättningsman varnat över radion att man tappat herreväldet över fartyget kommer den tredje uppmaningen, uppger AP.

– Rör er absolut inte från era platser, hörs en röst i högtalarsystemet säga.

Hundratals döda

Ordern kom troligen att bli döden för många av passagerarna.

Kring 220 kroppar har hittats efter katastrofen - de flesta av dem instängda i fartyget. Samtidigt saknas över 80 personer fortfarande.

Enligt AP dröjde det en halv timme innan kaptenen Lee Joon-seok beordrade en evakuering av fartyget - och det är oklart om passagerarna ens fick ta del av ordern.

Kaptenen, Lee Joon-seok, har sagt att han fördröjde evakueringen eftersom han var orolig för att passagerarna skulle hamna i det kalla och strömma vattnet innan räddningspådraget var på plats. Lee själv klarade dock sig oskadd. På en film från kustbevakningen syns han hoppa i en räddningsbåt i bara underkläderna - samtidigt som hundratals passagerare var fångar i det sjunkande fartyget.

"Slut med oss"

Kaptenen och 14 andra ansvariga har gripits misstänkt för vårdslöshet och för att ha lämnat människor i nöd. Samtidigt utreder åklagare om fartygets stabilitet påverkats av för mycket last eller en nyligen genomförd ombyggnation för att kunna få in flera hytter.

På videon hörs tonåringarna skrika ut sina sista ord. Några av dem varnar sina syskon för att åka på skolresa om de inte vill drabbas av samma öde som dem själva.

– Jag är så hemskt rädd, säger en pojke.

– Sjunker den verkligen? Wow, nu får vi livvästar, säger en annan.

– Det är slut med oss. Jag måste säga ett sista farväl innan jag dör.

– Mamma, jag älskar dig.