Helena, 35 blev utan ersättning

Publicerad 2013-09-03

Dyrkligan lämnar inga märken på dörrarna.

Det gör det svårt för offren att få ut försäkringspengar.

– De sa att det är bättre att jag säger att jag har glömt att låsa, säger Helena, 35.

När mammalediga Helena kom hem till lägenheten i april hade tjuvarna sökt igenom allt hon ägde. De hade länsat henne på smycken, kontanter och hemelektronik.

Blev misstrodd

Men när hon skulle anmäla det till försäkringsbolaget fick hon problem – ingen trodde på att hon hade låst tillhållarlåset.

– Jag kände mig helt vimsig. De sa att det bara finns en människa i Sverige som kan dyrka upp ett sådant lås och att det skulle ta flera timmar, säger Helena.

Inte ens hennes egen sambo trodde först fullt ut på att hon hade låst dörren.

Flera har drabbats

Och de är inte ensamma. Aftonbladet har pratat med flera brottsoffer som vittnar om samma sak. Om du har glömt att låsa dörren när det är inbrott i din lägenhet drar de flesta försäkringsbolag av 25 procent av försäkringsvärdet.

– Det är försäkringstagaren som ska göra sannolikt att en försäkringsskada har hänt. Och det är inte så sannolikt om man säger att man har haft inbrott men ingenting tyder på det, säger Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar i Uppsala.

Men nu finns det ju en dyrk som inte lämnar spår. Hur ska man då göra får att få pengar från försäkringen?

– Om jag vore utsatt själv skulle jag säga att det nu finns teorier om att det faktiskt går att dyrka upp de här. Då skulle jag ta med mig det bevismaterialet och visa det. Skulle försäkringsbolaget fatta beslutet ändå så finns det möjlighet att få ärendet överprövat, säger Susanne Fagerberg.

Helena väntar ännu på besked om hon får full ersättning efter inbrottet.

ANNONS