Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Nu får David återvända till Sverige

Publicerad 2013-10-03

5-årige David utvisades till Bosnien trots att han har CP-skada och lider av grav epilepsi.

Men tack vare Jonas Gardell och andra eldsjälar har pappan i familjen fått jobb i Hultsfred och nu får David återvända till Sverige.

– Det finns inga ord för hur glada och tacksamma vi är, säger Hasan Bajric, Davids pappa.

David, hans två bröder och föräldrarna är romer. De flydde till Sverige från den bosniska staden Bijeljina där de har varit utsatta för upprepade fall av misshandel och trakasserier. David har en CP-skada, har grav epilepsi och behöver vård dygnet runt.  Migrationsverket misstrodde inte familjens historia, men de ansågs inte ha "synnerliga skäl" för att få uppehållstillstånd. De fick lämna Hultsfred i maj i år, där de har bott under sina drygt två år i Sverige.

Familjens öde har engagerat många.

– Att vara trakasserad i sitt land för att man är av romskt släkte och dessutom ha ett svårt sjukt barn, det väcker empati, säger Anton Hultgren, präst i Svenska Kyrkan.

Fick 60 000 av Jonas Gardell

Författaren och komikern Jonas Gardell är en annan person som har hjälpt familjen. När det stod klart att de skulle utvisas från Sverige skänkte Gardell 60 000 kronor ur egen ficka. Pengarna skulle gå till mat och hyra i Bosnien.

– Jag har gång på gång blivit förtvivlad över hur Migrationsverket tolkar sina direktiv. De utvisar dementa kvinnor och homosexuella till länder där de riskerar dödsstraff och nu handlade det om en liten pojke som är i akut behov av vård, säger Jonas Gardell för Aftonbladet.

Han fick kännedom om fallet när asylaktivisten Sahra Jama på twitter bad en rad kändisar om hjälp. Gardell säger att han inte väntar sig tacksamhet.

– Jag gjorde det enda anständiga. Problemet är att vi inte har en human migrationspolitik, utan att aktivister tvingas till brandkårsutryckningar. Men jag är verkligen lycklig och glad för att familjen nu får komma tillbaka till Sverige, säger Jonas Gardell.

Landar i Sverige på onsdag

På onsdag nästa vecka ska David, hans bröder, mamma och pappa sätta sig på flyget till Sverige. I Hultsfred väntar ett jobb på assistansföretaget Plusfamiljen på pappan Hasan Bajric.

– När jag läste om fallet tänkte jag "men hur kan det komma sig att de inte får stanna här"?, berättar David Söderlund.

Han driver Plusfamiljen och har själv ett barn som har en CP-skada.

För några dagar sedan fick han läsa ett brev adresserat till Hasan Bajric. "Migrationsverket beslutar att bevilja dig uppehålls- och arbetstillstånd för tiden 2013-09-26 – 2015-09-26" stod det i det.

– Tänk att en så kort text kan vara så svår att ta in och betyda så mycket. Jag blev fantastiskt glad. Det är en märklig känsla att veta att man har gett en familj ett nytt liv, säger David Söderlund.

"Den bästa födelsedagspresenten"

Över en knastrig mobillinje i Bosnien och med barn som stojar i bakgrunden, berättar Hasan Bajric hur lycklig han och resten av familjen är.

– Äntligen kommer jag kunna att arbeta och se till att mina barn har bröd på bordet. Vi är så oerhört tacksamma, säger han.

Han vågade inte hoppas på ett positivt besked, men när väl samtalet från Sveriges ambassad kom skrek han rakt ut av glädje.

– Jag fyller år den sjunde oktober. Det här är den bästa födelsedagspresenten jag kunde få, säger han.