Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Utbildningen som formar ministrar

Publicerad 2014-04-10

Den brittiske premiärministern David Cameron har studerat vid Oxford.

Här är den nya svenska utbildningen som kan forma framtidens minstrar.

I höst drar kandidatprogrammet i praktisk filosofi, politik och ekonomi (PPE) igång vid Lunds Universitet.

– Det uppläget som vi har är ungefär det samma som i Oxford, den klassiska utbildningen som har funnits sedan 1920-talet, säger David Alm, universitetslektor i praktisk filosofi, som varit med och utformat programmet.

I höst börjar en ny utbildning vid Lunds Universitet; kandidatprogrammet i praktisk filosofi, politik och ekonomi, PPE.

En liknande utbildning finns i Oxford och där har flera kända brittiska ministrar studerat.

Magasinet Fokus listar några av dem; den brittiske premiärministern David Cameron, Camerons företrädare och nuvarande utrikesministern William Hague, hälsoministern Jeremy Hunt och försvarsministern Philip Hammond.

"Vanligare utomlands”

David Alm, universitetslektor i praktisk filosofi, berättar att den här utbildningen är ett ganska nytt inslag inom den svenska skolan.

– Tidigare har den här typen av utbildning inte funnits i Sverige. Nu kommer den finnas i Lund och det finns en i Stockholm som är inne på första året. Den här sortens utbildning är vanligare utomlands, inte minst i Storbritannien. Den som skiljer sig från likande utbildningar är att den här har praktisk filosofi som en viktig komponent. Om man jämför med en pol kand-utbildning så är den mer inriktad på tekniska färdigheter och vänder sig till personer som vill arbeta som utredare eller kanske politisk sakkunnig, säger han.

Framtid inom politiken

Utbildningen är på tre år, kommer att ha 20 platser och intagning sker en gång per år.

– Ett PPE-program innehåller praktisk filosofi med betoning på moralfilosofi och politisk filosofi. Den vänder sig till dem som är intresserade av politik och som kan tänka sig en framtid inom politiken. Politiker, lobbyister eller opinionsbildare av något slag.

– I utbildningen ska man inte bara få grepp om statsvetenskap och nationalekonomi utan också frågor som rättvisa och rättigheter. Det upplägg som vi har är ungefär detsamma som i Oxford, den klassiska utbildningen som har funnits sedan 1920-talet.

För dem som vill börja plugga i höst är sista ansökningsdagen den 15 april.

– Hur stor efterfrågan är går inte att veta innan vi drar igång programmet. Vi är oerhört nyfikna på hur många sökande det blir, säger han.