Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

Tomte eller buddha – välj något udda!

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-19

Hitta favoriten för din trädgård

Vi köper skrattande buddhor i plast, eller blida, sittandes i lotusställning.

Buddhatrenden tar oss med storm – i konkurrens med trädgårdstomten som samtidigt blir allt tuffare.

Trivs ute En guldskimrande, fridfulla tomte från Åhléns, vill komma ut när trädgården byter till höstskrud. I hans sällskap blir de nyplanterade spirea- och snöbärsbuskarna riktigt lyxiga.

Tomten har fått konkurrens – av buddha. I alla fall i trädgården.

Överallt dyker de upp, buddhorna. I allt från chockrosa plast till naturnära terrakotta och invaderar våra trädgårdar.

En del uppskattar buddhorna för att de förmedlar snällhet och visdom, andra för att de är så underbart kitchiga. Naturligtvis hänger det även ihop med att vi är påverkade av den orientaliska inredningstrenden – inte minst feng shui.

Kombinera med bambu

Planerar du att köpa dig en buddha till trädgården är bambu den bästa växten att kombinera dem med. Bambun står grön nästan hela vintern, dessutom rasslar den vackert i vinden.

Det finns ett flertal sorter av bergbambu som klarar sig på friland upp till och med växtzon 3, det vill säga upp till Stockholm och södra Värmland med undantag för inlandet. Bambu går även utmärkt att odla i kruka på balkongen eller i uterummet.

Andra bra dekorativa gräs är olika glansmiskantussorter liksom starrgräs, carex.

Tomten har blivit rumsren

Nu till trädgårdstomtarna. Vågar man? Jovisst! Definitivt rumsren blev tomten när den välkände designern Philippe Starck för italienska Kartell skapade sina små bord, Attila och Napoleon, där de glatt håller uppe alternativt har bordskivan på huvudet. Starck har fingertoppskänsla för vad som är rätt och naturligtvis dök de förra året upp i ny skepnad, enfärgade i trendigt guld, från topp till tå. Och senare, i våras, i supertrendigt svart.

Följ ämnen i artikeln