Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

28-åringen åtalas för mord

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-14

Samma dag som den 19-årige mannen Dana Muhiddin gifte sig knivmördades han på öppen gata i Västerås.

På fredagen åtalades en 28-årig man vid Västmanlands tingsrätt misstänkt för att ha dödat honom.

Motivet var bråk om en obetald skuld för ett par högtalare värda 2000 kronor.

Dagen som skulle bli en av de lyckligaste för Dana Muhiddin och hans nyblivna hustru Otilia Belo Da Silva, 29, slutade i en tragedi.

Några timmar efter bröllopet, bara en liten stund efter att paret skålat i champagne och ätit bröllopstårta, höggs 19-åringen i halsen med en kniv och hans liv gick inte att rädda.

Hans nyblivna hustru är gravid med parets barn, har hon tidigare berättat för Aftonbladet.

Den 28-årige mannen åtalas i första hand för mord och i andra hand för grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott.

Fejd i över ett år

Polisens utredning om mordet visar att 28-åringen och 19-åringens hustru legat i fejd med varandra i över ett år. De har regelbundet bråkat om en skuld på 2000 kronor som kvinnan hade till 28-åringen. Hustrun hade köpt ett par högtalare av den nu mordmisstänkte, men högtalarna fungerade inte som utlovats och därför ville kvinnan häva köpet. Konflikten eskalerade den 19 juli, samma dag som 19-åringen och kvinnan gifte sig.

– Man har inte varit överens om hur pengarna skulle betalas tillbaka. Kvinnan har känt sig hotad av 28-åringen, säger åklagare Stefan Uttersköld.

Kvinnan och 28-åringen möttes i centrala Västerås mitt på dagen den 19 juli. De bråkade då på nytt och gick handgripligen till attack mot varandra med slag. Efter en stund skildes de åt, men diskussionerna fortsatte intensivt i telefon mellan dem.

På eftermiddagen gifte sig kvinnan med 19-åringen, men trots det bestämde sig paret för att träffa 28-åringen på kvällen för att fortsätta diskussionerna om den obetalda skulden. De träffades på Odensvigatan i centrala Västerås. Mötet slutade med nya bråk. Under tumultet dödades 19-åringen med en kniv.

Åklagaren hävdar att knivhugget utdelades av 28-åringen och menar att avsikten i första hand var att döda 19-åringen.

28-åringen medger att han oavsiktligt huggit kniven i 19-åringen och hävdar att han handlat i nödvärn.

Flera personer blev vittnen till händelsen.

– Vi har vittnen som säger sig ha sett i stort sett allt, bland annat en som sett allt från en balkong, säger Ulf Palm vid Västeråspolisen.

Omedelbart efter dådet försvann 28-åringen. Han efterlystes internationellt men överlämnade sig efter en vecka frivilligt till polisen. Han hade flytt av rädsla för repressalier och för konsekvenserna av händelsen.

Rättegången mot 28-åringen inleds på tisdag och beräknas hålla på i två dagar.