Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

USA-sanktioner oroar Löfven

Publicerad 2018-05-15

Statsminister Stefan Löfven oroas över USA:s hot om att rikta sanktioner mot europeiska företag som handlar med Iran. Arkivbild.

På onsdagskvällen möts EU-ledarna i Bulgariens huvudstad Sofia. USA:s beslut att lämna kärnteknikavtalet med Iran och hotet om sanktioner står högst på agendan.

– Om det är så att USA håller fast vid att alla företag som har affärer med Iran, inte bara amerikanska, ska drabbas av sanktioner, då är det svårt att se att svenska företag inte skulle drabbas av detta, sade statsminister Stefan Löfven (S) i riksdagens EU-nämnd.

De 28 stats- och regeringscheferna är egentligen i Sofia för att hålla toppmöte med sex länder från västra Balkan, som alla har ambitionen att bli EU-medlemmar i framtiden. Men kvällen innan har EU-ledarna en arbetsmiddag för att bland annat diskutera USA:s hot om Iransanktioner och skyddstullar på stål och aluminium. Även den våldsamma utvecklingen i Israel och Gaza i samband med att USA flyttat sin ambassad till Jerusalem kan bli ett samtalsämne.

Kopplat till USA

Den gemensamma nämnaren för alla dessa akuta frågor som dykt upp på EU-ledarnas bord är USA.

– Det är mycket på en gång, säger Löfven.

– I sak är det inte tillräckligt bra, även om jag inte upplever det som dålig stämning (i relationen mellan EU och USA). Vi behöver ha en stark transatlantisk länk, men det klart när det börjar skilja så mycket i så viktiga frågor, så är det inte bra. Det är bara att konstatera.

Än så länge ser det ut som att inget annat land kommer att följa USA ut ur Iranavtalet. Det pågår samtal på många håll och den iranske utrikesministern besökte på tisdagen både Moskva och Bryssel. Statsministern bedömer att det fortfarande råder enighet i EU om att försöka hålla fast vid avtalet.

– Det låter fortfarande också positivt från Iran. Men det är ingen garanti för att det inte kommer att komma en reaktion därifrån, säger Löfven.

EU-strategi

EU behöver utarbeta en handlingsplan för att effekterna för europeiskt och svenskt näringsliv ska begränsas, anser statsministern. Samtidigt måste EU också verka för att Iran inte lämnar kärnteknikavtalet. Det skulle, enligt Löfven, ha negativ påverkan på det globala arbetet mot kärnvapenspridning.

EU-ledarna ska även diskutera strategin för att få USA att ge EU ett permanent undantag från de amerikanska skyddstullarna på stål och aluminium. EU:s tillfälliga undantag gäller bara till sista maj. Löfven betonade att EU:s motåtgärder måste vara proportionerliga.

Följ ämnen i artikeln