Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Så vill svenskarna göra bostadsaffärer

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-18

Mer än hälften vill köpa först

Den dåliga ekonomin har inte gjort svenskarna mer försiktiga.

Istället har den låga räntan haft motsatt effekt.

Mer än hälften vill hellre köpa drömbostaden innan de sålt sin gamla, det visar Svensk fastighetsförmedlings undersökning bobarometern.

Svenskarna köper helst ny bostad innan de säljer sin gamla.

Nästan 60 procent av svenskarna skulle välja att köpa en ny bostad innan de sålt sin gamla, i Stockholm skulle 65 procent välja att köpa före de sålde, det visar Svensk fastighetsförmedlings undersökning bobarometern.

– Det är intressant att nästan 60 procent skulle köpa en ny bostad innan de säljer den gamla trots det ekonomiska läget det senaste året. Vi hade trott att siffrorna skulle vara det motsatta men klart är att det låga ränteläget påverkat köpbeteendet i en annan riktning. , säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling i ett presmeddelande.

Vill sälja på våren

Våren är den årstid som svenskarna föredrar att sälja sin bostad. Över 70 procent uppger att de skulle välja att sälja sin bostad just under våren.

I undersökningen Bobarometern mäter Svensk fastighetsförmedling regelbundet svenskarnas attityder i olika boendefrågor. I den senaste undersökningen medverkade 1022 respondenter från hela Sverige. Undersökningen pågick mellan den 20 november till den 7 december 2009.

Följ ämnen i artikeln