Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Här är framtidens nya byggprojekt

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-25

"Miljövänligt och yteffektivt"

För det mest miljövänliga och häftigaste boendet gäller det att välja en nybyggd bostad.

Smart Boende lät fyra av Sveriges största byggbolag svara på vilka byggprojekt de har på gång och vilka trender de ser inom bostäder just nu.

Skanska, NCC, JM och Peab fick alla svara på samma frågor om deras nya byggprojekt, trender i branschen och hur efterfrågan på nya bostäder ser ut.

De här fyra frågorna fick byggbolagen svara på:

1.Vad är ert största byggprojekt just nu?

2.Vilka trender ser du inom bostadsbranschen?

3.På vilket sätt tänker ditt företag på miljön?

4.Hur stor är efterfrågan på bostäder just nu?

Skanska – Niclas Strahner PR-coach Residential / bostäder

1. –Skanska har flera stora bostadsprojekt på gång den närmaste tiden. Det största i Sverige, och som har inflyttning till hösten, är Cityhusen i Göteborg. Även Lindhagensterassen i Stockholm är ett stort projekt.

2. –Den absolut viktigaste och tydligaste trenden är grönt byggande. Detta innebär att vi fokuserar på hur vi kan förbättra energianvändningen, inomhusklimatet och materialvalet till alla våra bostäder. En annan trend är att vi jobbar med att bli mer yteffektiva och att inreda smart.

3. –Skanska har länge satsat på att minska branschens växthuseffekt. År 2000 blev Skanska det första globala byggbolaget att bli miljöcertifierade enligt ISO 4001. Vi vill få ut mer av energin och göra mer av mindre. Ett exempel på detta är att vi byger passiva hus som värms upp med helt vanliga värmekällor som finns i huset som en kyl, dator eller hårtork men även den värme som människor producerar. Ett annat exempel är Skanskas Uniqhus som är Svanenmärkta sedan 2005.

4. –Efterfrågan på nya bostäder är mycket stark och speglar efterfrågan på andrahandsmarknaden ganska bra. Bland annat har försäljningen av bostadsrätter vid Lindhagenstressen i Stockholm gått klart över förväntan.

NCC – Charlotte Hagman, informationschef NCC Housing

1.–   Vi har några större projekt som pågår just nu, exempelvis  i Ursvik i Sundbyberg, Annedal i Bromma, Beckomberga i västra Stockholm och gamla garnisonsområdet i Linköping. Dessutom har vi en hel del planerade projekt som vi hoppas komma igång med inom kort.

 2.–En trend i utvecklingen av nya bostäder är att skapa så energieffektiva bostäder som möjligt. Det gäller både utformningen av byggnaderna och allt det som finns inuti bostaden. En annan tydlig trend är att alltfler bostadsköpare vill ha smarta, enkla lösningar i hemmet. Bostaden ska vara funktionell och helst erbjuda en hög grad av flexibilitet och yteffektivitet.

3. –Miljöfrågorna står högt upp på dagordningen. Förutom att vi i själva byggprocessen jobbar med bra materialval strävar vi efter att bygga så energieffektiva hus som möjligt.  Vi är även det nordiska byggföretag som har störst erfarenhet av så kallade passivhus. I Beckomberga, i västra Stockholm bygger vi för närvarande Sveriges första certifierade passivhus som kommer att stå klart för inflyttning till hösten.

4. –Vi ser en relativt god efterfrågan på bostäder just nu, framförallt i storstadsregionerna. 

Jm – Tomas Eriksson, pressansvarig

1. –Liljeholmskajen, Stockholm. Sammanlagt cirka 3400 bostäder i ett område.

2. –Två stora frågor som blir allt viktigare för våra kunder är miljö - inte minst energifrågan - och trygghet, att man känner sig trygg i sitt boende och i det område man bor i.

3. –Lågenergihus är JM-standard i Sverige sedan 2008. Bättre isolerade väggar, smartare fönster, individuell varmvattenmätning och värmeåtervinning gör att energianvändningen sänks med 35 %. Resultatet blir bland annat en minskning av koldioxidutsläppen motsvarande ca 7000 personers flygresor mellan Stockholm och Malmö varje år.

4.–Vi har haft en väldigt bra försäljning under fjärde kvartalet. JM sålda knappt 3 300 bostäder under 2009.

Niclas Brantingsson – Peab, informationsansvarig

1. –Vi har flera större bostadsprojekt på gång just nu. Bland annat utvecklar vi Nya Ulriksdal i Solna som har karaktäristiska stadsradhus med inspiration från England och Holland samt lägenheter med möjligheter för egna val. Ett annat spännande projekt är citynära Porslinsfabriken i Göteborg.

2. –Vi kommer fortsätta att öka vår konstadseffektivitet för att kunna möta efterfrågan om bostäder i bra lägen till rimliga priser. Samtidigt som miljö- och energifokuseringen fortsätter.

3. –Vi jobbar aktivt med miljöarbete i alla led i vår byggprocessen. Tack vare innovativa tekniska lösningar, smarta installationer och rätt produktval, skapar vi grundförutsättningarna för ett miljövänligt boende med låg energianvändning. All el vi förbrukar i produktion är dessutom så kallat grön.

4. –Den är mycket stor. Många kommuner har trots allt bostadsbrist. Det finns också en förstärkt efterfrågan i många kommuner efter nya hyresrätter och vi deltar aktivt i utvecklingen av nya hyresrättsprojekt över hela Sverige.

Följ ämnen i artikeln