Varg i Roslagen rev kalv utanför gård

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-03

Ovanligt att de river kalvar

Vargflocken i Roslagen närmar sig traktens gårdar.

Tidigt i morse revs en kalv i Beateberg.

– Det är ett konstaterat vargangrepp, klockrent, säger Andreas Zetterberg, tf rovdjursansvarig på Länsstyrelsen.

En kalv hittades död utanför en gård i Beateberg på tisdagsmorgonen. Det är ovanligt att vargar ger sig på kalvar.

Vargflocken i Roslagen består av en hane, en tik och fyra valpar. De har funnits i området sedan sommaren 2009 enligt Länsstyrelsen.

Rev en kalv

Två angrepp har tidigare skett i området. Förra sommaren revs tre får och en jakthund har också råkat ut för vargflocken. Och i morse var det dags igen. En kalv hittades liggande död utanför en gård i Beateberg i Roslagen.

– Den ligger på gräsmattan utanför stora huset, uppäten till hälften. Vi har ju väntat på det här, men man blir småirriterad på att det ska vara varg här där det finns så mycket tamboskap, säger Karl Johan Andersson som bor på gården där kalven fälldes.

Undantagna från licensjakt

Grimsö viltforskningsstation i Stockholm försåg varghanen med en sändare i december 2008. Då befann han sig enligt Länsstyrelsen hemsida i Hälsingland där han också föddes.

Via sändaren kunde man ha koll på vargen och undanta honom från licensjakten. Hanens pappa är invandrad från Finland och därför genetiskt viktig för vargflocken i Sverige.

Kring mitten av juli 2009 kom hanen till trakterna mellan Åkersberga och Norrtälje utanför Stockholm. Tiken vandrade troligen in ungefär samtidigt och man beslutade att sätta en sändare även på henne. I våras fick vargparet fyra valpar.

Livet förändras

Karl Johan Andersson menar att det bara är att anpassa sig till de nya villkoren.

– Vi är ju tvungna att lösa det här, vi kan inte sitta med händerna i kors. Men om de ska sätta upp förstärkta stängsel runt boskapen här som länsstyrelsen säger att de ska göra så blir det väldigt mycket stängsel att sätta upp, säger han.

Jaktarrendator Claes Bäck beskriver det inträffade som "bedrövligt". Han tror att livet nu kommer att förändras för de boende i området.

– Det här kommer säkert att inträffa igen, nu har de ju fått smak för det och tamboskapen är ett lätt byte för dem, säger han.

Tar oftast får

Men Andreas Zetterberg, som är tf rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Stockholm, säger att han inte delar uppfattningen.

– Jag anser inte att det fungerar så att vargarna nu fått smak för det här. Det är tillfället som avgör vad de tar, vargar undviker stängsel och det är mycket lättare för dem att ge sig på till exempel rådjur, säger han.

När vargar river tamboskap handlar det ofta om får, säger Andreas Zetterberg. Att de ger sig på kalvar som i det här fallet på gården i Beateberg är inte alls vanligt.

– Det är noll till två angrepp per år och per revir i Sverige, men då ger de sig ofta på får. Nu var det en kalv i det här fallet vilket är väldigt ovanligt, säger han.

Förhindra nytt angrepp

Regeringen har beslutat att det ska finnas varg i Sverige. Länsstyrelsens uppgift är sedan att ha koll på var vargarna finns, informera allmänheten, handlägga bidrag till stängsel, ta jaktbeslut, ge ersättning vid angrepp och att förebygga angrepp

– Det man jobbar med nu på kort sikt är att försöka se vad man kan få till för skyddsåtgärder på den här gården, det är vårt jobb under dagen nu att förhindra att det sker ett nytt angrepp där, säger Andreas Zetterberg.