Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Iran släpper reportrar som skrev om Aminis död

TT-AFP

Publicerad 2024-01-14

Rapporteringen om Mahsa Zhina Aminis död i den iranska moralpolisens förvar blev startskottet för landsomfattande demonstrationer mot den islamiska regimen. Arkivbild.

Två journalister i Iran som rapporterade om Mahsa Zhina Aminis död, har släppts i en ”tillfällig frigivning” efter mer än ett år bakom lås och bom, skriver lokala medier.

På sociala medier cirkulerar bilder på Niloufar Hamedi och Elaheh Mohammadi utanför det ökända Evin-fängelset i Teheran som de nyss lämnat. De ler och håller hand.

Kvinnorna har släppts mot borgen på motsvarande drygt 2,4 miljoner kronor vardera, enligt lokala medier.

Hamedi och Mohammadi har överklagat sina straff och enligt den iranska nyhetsbyrån Tasnim är kvinnorna på fri fot tills domstolen har fattat ett beslut om överklagan. De förbjuds att reda utomlands.

Mahsa Zhina Amini greps av Irans moralpolis i september 2022 för påstått brott mot landets strikta klädregler. Hon fördes sedan till sjukhus efter vad myndigheterna hävdade var en hjärtattack, en uppgift som bestridits. Hon avled ett par dagar senare – vilket blev ett startskott för landsomfattande demonstrationer mot den islamiska regimen.

De två journalisterna dömdes i oktober i fjol till långa fängelsestraff för att ha rapporterat från sjukhuset Amini befann sig på och från hennes begravning. De greps redan i september 2022 och hölls inlåsta i Evin-fängelset tills domen föll.