Ny utredning mot Löfving – efter samtalet med rikspolischefen

Publicerad 2023-02-16

Mats Löfving utreds på nytt efter skandalen med Linda Staaf.

Polischefen ska ha haft en relation med en facklig företrädare som satt i samma kommitté – och nu misstänks han för jäv, skriver Polistidningen.

Rikspolischefen slog själv larm efter ett telefonsamtal med Löfving.

Tidigare Noa-chefen Mats Löfving utreds för grovt tjänstefel efter att ha anställt Linda Staaf som ny underrättelsechef – trots att hon saknade poliserfarenhet.

Det har tidigare uppdagats att Löfving och Staaf haft en hemlig relation under sex års tid, vilket väckt misstankar om jäv. Han utreds även för tjänstefel efter att ha tilldelat henne ett tjänstevapen. Löfving nekar själv till brott.

Internutredningen är nu klar och kommer att presenteras nästa onsdag, rapporterar, Svenska Dagbladet.

Den tidigare Noa-chefen utreds för tjänstefel.

Men nu kommer nya jävsanklagelser mot Löfving.

Under sin tid som ordförande för polisens nationella skyddskommitté ska Löfving ha haft en relation med en facklig företrädare som också satt i kommittén, rapporterar Polistidningen.

Rikspolischef Anders Thornberg.

Ändrade sig om relationen

Rikspolischefen Anders Thornberg har uppgett att att Löfving lämnat motstridiga uppgifter om relationen. Under ett telefonsamtal i slutet av förra året ska Löfving ha sagt att relationen inledes 2016, då uppdraget i kommittén fortfarande pågick. Något som gjorde att Thornberg valde att anmäla Löfving för jäv.

Därefter har Löfving korrigerat sig och uppgett att den inleddes 2018, då han lämnat kommittén.

Polismyndigheten ska nu fatta beslut om utredningen ska drivas vidare. Statens ansvarsnämnd kommer att besluta om eventuella disciplinära åtgärder.