Vindkraftsskeptikerna i Moderaterna jublar: ”Människan måste gå först”
Uppdaterad 2023-10-22 | Publicerad 2023-10-21
UMEÅ. Striden om vindkraften är nu avgjord i Moderaterna.
Men de två sidorna drar olika slutsatser av vad partiets nya energipolitik egentligen kommer att leda till.
– Förslaget kommer göra det omöjligt att etablera vindkraft där kommunerna inte är för, säger Oliver Rosengren från Kronoberg.
Splittringen om vindkraften har varit den dominerande frågan inför Moderaternas partistämma i Umeå.
När frågan avhandlades på torsdagen drog förhandlingarna ut till efter klockan 21 på kvällen. När resultatet presenterades på fredagsmorgonen kallade partistyrelsen det för en kompromiss.
Vindkraftsskeptikerna i partiet utnämnde sig dock snabbt till segrare.
Oliver Rosengren, riksdagsledamot och ordförande för Kronobergs län, var mycket nöjd med att han fått igenom två av sina krav. Det handlar om att låta grannkommuner få inflytande, alltså kommuner som ligger på gränsen till där ny vindkraft planeras.
Det handlar också om att markägare eller husägare som drabbas negativt ska få ekonomisk ersättning.
– Det här förslaget stärker kommunernas inflytande, och kommunalrådens möjlighet att skydda sina invånare från vindkraft där det inte är lämpligt att bygga vindkraft.
Kan byggas långt ut i havet
Varför är det viktigt för dig?
– Människan måste gå först. Sedan finns det så klart platser där det är lämpligt att bygga vindkraft, där det inte bor människor som drabbas. Till exempel långt ut i havet.
Enligt förslaget ska markägare få rätt till inlösning av sin fastighet, till värdet innan etableringen av vindkraft. Detta ser Rosengren som ett erkännande att vindkraft sänker värdet på en fastighet.
Christofer Fjellner, gruppledare för M i Stockholm stad, är ansvarig för arbetsgruppen om vindkraften. Han anser att beslutet som fattats på stämman kommer möjligöra mer vindkraft.
– Det största hindret i dag är det lokala motståndet, att kommuner säger nej. Nu har vi lagt fram förslag som ger kommuner och närboende en del av förtjänsten av vindkraften. Det gör mig trygg i att det blir lättare att få ja, och därför också lättare att bygga vindkraft som Sverige behöver.
Fler kommuner kommer säga ja
Oliver Rosengren menar att det kommer bli omöjligt att etablera vindkraft i kommuner som inte är för, hur ser du på det?
– Så är det redan i dag. Vi har ett kommunalt veto, det förändras inte. Jag tror att fler kommuner kommer säga ja när de ser uppsidan av vindkraft.
När kan det här bli faktisk regeringspolitik?
– Jag har tagit ansvar för att ge moderaterna en politik för mer fossilfri el, även för vindkraft. Det finns andra människor i partiet som har ansvar att göra det till svensk politik.
Någonstans mittemellan Fjellner och Rosengren ställer sig Johan Abrahamsson, förbundsordförande för Moderaterna Västra Götaland och kommunstyrelsens ordförande i Mariestad.
– Vi står egentligen rätt så nära varandra. Det kommunala vetot är viktigt, att få en snabb tillståndsprocess och att få en förutsägbarhet är viktigt.
Blir det svårare eller enklare för bolag att bygga vindkraft?
– När förutsägbarheten i processen blir större så kommer det att kunna byggas snabbare på lämpliga områden. Det kommer fortfarande vara svårt att bygga på de områden som är olämpliga, med för hög påverkansgrad.
Vindkraftsindustrin, i form av branschorganisationen Svensk vindenergi, skulle kunna avgöra frågan om vem som vann striden i partiet. I ett uttalande om Moderaternas stämmobeslut skriver organisationen:
– Vi hoppas att Moderaterna skyndsamt går vidare med förslagen.