Journalist utvisad till Kina – "säkerhetshot"

TT

Publicerad 2024-06-26 08.39

Kinas flagga. Arkivbild.

En kinesisk journalist som Säpo uppger har bedrivit säkerhetshotande verksamhet i Sverige har utvisats till Kina.

Kvinnan, som bott i Sverige i närmare 20 år och har familj och barn här, ska ha bedrivit sin verksamhet i över ett årtionde och har suttit i förvar sedan oktober.

SVT:s Uppdrag granskning har tillsammans med Göteborgs-Posten granskat fallet och nu också tagit del av myndighetshandlingar där det framgår att hon nu har utvisats till Kina. Tidigare i år avslöjade SVT och GP att journalisten, enligt ett regeringsbeslut, skulle utvisas på livstid. Nu har alltså utvisningen verkställts.

Kinesiska ambassaden kallade i våras beslutet för ”smutskastning och attacker”.

Kvinnan ska under många års tid ha haft nära kontakter med den kinesiska ambassaden samt personer i Sverige med koppling till den kinesiska regimen.

Hon pekades förra året ut i en rapport från Nationellt kunskapscentrum om Kina vid utrikespolitiska institutet där man konstaterade att hon spridit Kommunistpartiets budskap på sina nyhetssidor. Hon ska också ha fått betalt av den kinesiska ambassaden för sina artiklar.

Efter Säpos tillslag mot kvinnan blev det tyst på hennes nyhetssidor, men nu verkar hennes verksamhet var i gång igen. Enligt SVT och GP skriver hon på sin sajt:

”Efter 18 år borta från Peking är jag tillbaka igen. Jag ska återupptäcka miraklet som det är att älska dig!”