Anna lämnades av ledsagarna – 23 mil hemifrån

Publicerad 2024-07-11

Annas ledsagare lämnade henne ensam på stan.

Anna var i Göteborg med sina ledsagare när ett bråk uppstod.

Då lämnade de henne kvar ensam – och åkte de 23 milen hem till Växjö.

– Hon mådde så dåligt, säger hennes mamma.

I flera veckor försökte Anna, som har en funktionsvariation, få sin resa till Liseberg beviljad.

I slutet av maj meddelade enhetschefen att allt var bokat. Men man hade inte kollat om Liseberg var öppet.

När nöjesfältet visade sig vara stängt ville Anna inte längre åka till Göteborg, men hon blev tvungen, berättar hennes mamma. På plats började de diskutera vad de skulle göra under resan, något som slutade i ett bråk.

– Det hade blivit något problem med Anna och hon skulle minsann inte följa med. Så då åkte de hem utan henne, säger mamman.

Anna blev då kvar ensam i Göteborg, 23 mil hemifrån.

– Jag fick kortslutning för att jag var så rädd. Hur ska hon klara det här och hur ska jag få hem henne, tänkte jag. Hon ringde dem efter en och en halv timme, men då sa de att de inte tänkte vända tillbaka, säger mamman och fortsätter:

– Det var jättevarmt och hon blev så stressad av massa spårvagnar hon inte var van vid.

Anna vandrade runt i Göteborg i flera timmar och letade efter tågstationen för att ta sig hem. Till slut valde kommunen också att betala för en tågbiljett till henne.

Familjen har nu beslutat att anmäla händelsen till Inspektionen för vård och omsorg. Någon ursäkt har de inte fått.

Det dröjde flera timmar innan kommunen betalade en tågbiljett så att Anna kunde ta sig hem från Göteborg igen.

– Jag sa till dem att herregud ni ska ju ringa mig om det blir problem med min dotter. Det ingår att hon har humörsvängningar, men de ska vara utbildade för att klara av det. Man kan inte lämna en person på det viset.

Familjen säger att man varit i kontakt med Växjö kommun och efterfrågat dokumentationen och utredningen kring händelsen, men fått veta att det inte finns någon.

I ett mejl till Aftonbladet skriver Växjö kommuns tillförordnade förvaltningschef Katarina Carlzon:

”Vi kan tyvärr inte kommentera enskilda ärenden men vi kan berätta övergripande om vårt arbete och vägen framåt”, skriver hon och fortsätter:

”Vårt uppdrag är att ge insatser utifrån beslut bland annat enligt socialtjänstlagen och LSS-lagen (lag om stöd och service till vissa funktionshindrade). Vi vill att insatserna ska upplevas som trygga och av god kvalitet, framförallt för den som tar emot insatser men också, om det är möjligt, för nätverket runt omkring den enskilde individen”.

Anna heter egentligen något annat.