Israels armé: Misslyckades med att skydda kibbutz

TT

Publicerad 2024-07-11

Ett av de förstörda husen i den israeliska kibbutzen Be'eri efter Hamas attack den 7 oktober i fjol.

Flera fel gjordes vid det senkomna försvaret av kibbutzen Be'eri under Hamas terrorattack i fjol. Det konstaterar Israels armé i sin första delutredning av militärens svar på den ödesdigra attack som utlöste det pågående Gazakriget.

Be'eri, belägen bara några kilometer från gränsen mot Gaza, var ett av de samhällen som drabbades hårdast av Hamas attack tidigt på morgonen den 7 oktober. Över 100 människor dödades i kibbutzen och 30 togs som gisslan.

Militären har fått skarp kritik för att det dröjde lång tid innan den anlände till platsen, och för en oorganiserad insats när den väl kommit fram.

Utredarna slår fast ”att armén misslyckades med sitt uppdrag att skydda invånarna” i Be'eri, rapporterar israeliska medier. Militären hade aldrig förberett sig på ett scenario där ett helt samhälle i Israel skulle belägras av terrorister, och inte heller på att flera olika orter skulle anfallas på samma gång.

Övat på enskilda intrång

I stället hade man fokuserat övningar på enskilda intrång, vilket i det skarpa läget försvårade effektiv utlokalisering av soldater, enligt rapporten.

Utredarna konstaterar vidare att insatsen i kibbutzen präglats av avsaknad av befäl och samordning mellan olika styrkor. ”Detta orsakade flera incidenter där säkerhetsstyrkor samlades vid kibbutzens entré i stället för att ge sig in i omedelbar strid”, skriver de.

Däremot tycks man svära sig fri i en särskilt uppmärksammad händelse där militären besköt ett hus där angriparna höll flera gisslan. Många har frågat sig om det var den israeliska stridsvagnselden som dödade de 13 i gisslan.

Flera kommande utredningar

Militärens utredare drar slutsatsen att inga civila i byggnaden skadades av stridsvagnselden. Däremot träffades enligt rapporten två civila utanför byggnaden av granatsplitter.

Utredningen är den första att presenteras av flera delrapporter om militärens agerande den 7 oktober.

Totalt föll omkring 1 150 människor offer för terrorattacken, merparten av dem civila, och fler än 200 personer togs gisslan.