Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

E-handel: Åtta av tio leksaker farliga för barn

Publicerad 2024-10-17 17.22

Leksaker ska klara tuffa säkerhetskrav. Men på nätet säljs varumärkeslösa leksaker som inte lever upp till kraven. Observera att bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Åtta av tio leksaker som kan handlas på säljplattformar på nätet uppfyller inte EU:s säkerhetskrav. Det innebär att barn riskerar att kvävas eller förgiftas av produkterna.

Varningen kommer från svenska Lek- och babybranschen som tillsammans med den europeiska branschorganisationen Toy Industries of Europe (TIE) låtit undersöka ett hundratal olika leksaker utan varumärke eller med ett okänt sådant. Leksakerna köptes på tio säljplattformar inom och utanför EU.

Laboratorietester visade att 82 av de 102 leksakerna inte klarar EU:s säkerhetsstandarder. Det handlar bland annat om bitringar som lätt går i småbitar med kvävningsrisk som följd och en ritplatta vars små knappbatterier lätt kan pillas bort och utgöra en livsfara om barnet sväljer dem.

Enligt TIE utnyttjas ett kryphål, som gör det möjligt för aktörer utanför EU att sälja leksaker utan ansvarig för produktsäkerhet om försäljningen sker via en e-handelsplattform.

”Om tusentals leksakstillverkare i hela EU, av vilka 99 procent är små och medelstora företag, kan ta ansvar för säkerheten på sina produkter, så borde även onlineplattformar kunna göra det”, säger TIE:s generaldirektör Catherine Van Reeth i ett pressmeddelande.

Leksakerna köptes från Allegro, AliExpress, Amazon Marketplace, Bol, Cdiscount, Fruugo, Light In The Box, Shein, Temu och Wish.