Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

Trump: Israel går under om Harris vinner

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 07.58

Polis trycker bort propalestinska demonstranter som samlats i anslutning till debatten mellan Kamala Harris och Donald Trump i Philadelphia.

Kamala Harris lovar Israel fortsatt stöd om hon blir USA:s president. Donald Trump hävdar å sin sida att hans motpart ”hatar Israel”.

Utanför debattarenan i Philadelphia samlades propalestinska demonstranter med krav på vapenvila.

Kriget mellan Israel och Hamas var en av debattens mest upphaussade frågor. Men varken Harris eller Trump kom med några raka besked kring hur de ska sätta stopp för blodspillan och få gisslan fri om de vinner valet.

Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris upprepade sin tidigare ståndpunkt: att hon stöttar Israels rätt till självförsvar, men att ”alldeles för många” oskyldiga palestinier dödats och att hon och president Joe Biden arbetar dygnet runt för att nå en vapenvila.

– Men vi måste få till en tvåstatslösning där vi kan återuppbygga Gaza, där palestinierna kan få trygghet, självbestämmande och den värdighet de förtjänar, sade hon.

På frågan hur republikanen Donald Trump skulle förhandla med Israels ledare Benjamin Netanyahu och Hamas för att få ut gisslan från Gaza – och förhindra dödandet av fler oskyldiga civila – svarade expresidenten med att attackera sin debattmotståndare.

– Hon hatar Israel. Om hon blir president kommer Israel inte att existera om två år, påstod han om Harris.

Trump hävdade också att Harris ”hatar araber” och påstod – likt han även gjort om kriget i Ukraina – att konflikten aldrig hade brutit ut om han hade varit president.

– Se vad som händer i Mellanöstern. Det hade aldrig hänt. Jag kommer fixa det, och det snabbt.