Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

C sågar höjt återvandrarbidrag: "Pengar i sjön"

TT

Publicerad 2024-09-12 17.04

Jonny Cato, migrations- och arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet. Arkivbild.

Regeringens planer på ett chockhöjt återvandringsbidrag sågas av Centern.

– Det är pengar i sjön, vilket även regeringens egen utredare slagit fast, säger partiets migrationspolitiske talesperson Jonny Cato.

En vuxen invandrare med tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd som frivilligt återvandrar kan i dag få högst 10 000 kronor. Från och med 2026 vill regeringen höja bidraget till 350 000 kronor.

Syftet är enligt den nyblivne migrationsministern Johan Forssell (M) att locka fler som fastnat i utanförskap eller av andra skäl vill återvända till hemlandet att lämna Sverige.

I 2026 års budget avsätts 1,4 miljarder kronor och under en treårsperiod uppges förslaget kosta knappt 2,5 miljarder.

Centerpartiets migrationspolitiske talesperson Jonny Cato är inte imponerad.

– Det är otroligt anmärkningsvärt att regeringens enda stora integrationssatsning är ett förslag som har sågats totalt längs fotknölarna av deras egen utredare, som till och med säger att det här kan spä på integrationsutmaningarna, säger han.

Centern anser att pengarna i stället borde satsas på språk- och skolsatsningar och initiativ för att få ut fler på arbetsmarknaden.

– Sverige har stora integrationsutmaningar och de kommer inte att lösas av att SD skickar hem en liten del. Det krävs massiva insatser, men regeringen har helt gett upp tron på att människor kan och vill vara med och bidra till det gemensamma.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln