Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Flera frihetsberövade i Göteborg: ”Största insatsen i modern tid”

Publicerad 2024-05-14

Polisen slog i dag till i en massiv gryningsräd mot den organiserade brottsligheten i Göteborgsområdet.

Minst 15 personer har gripits och stora beslag har gjorts.

– Det är den största samordnade insatsen i modern tid, säger biträdande regionpolischef Robert Karlsson.

Under tisdagsmorgonen inledde polisen en samordnad insats mot grov organiserad brottslighet i Göteborgsområdet.

En insats som är planerad under en längre tid och som bygger på ett lokalt, regionalt, nationellt och internationellt arbete.

– Än så länge är det 15–20 frihetsberövande som är införda till olika polisstationer i Göteborg, säger Robert Karlsson.

Hundratals poliser involverade

Hundratals poliser arbetade med insatsen. I insatsen deltog även specialenheter som insatsstyrkan, it-forensiker, kriminaltekniker, nationella bombskyddet och polishundar.

Polisen har gjort tillslag mot ett 20-tal adresser och beslagtagit vapen, narkotika och stor mängd kontanter.

Enligt Robert Karlsson har polisen förhindrat tre stora narkotikabrott idag.

– Jag är helt övertygad att vi även har förhindrat ett antal grova våldsbrott som annars hade kunnat ske inom en framtid.

Arkivbild.

– Vi har en offensiv inriktning mot den organiserade brottsligheten, oavsett vilka former den har. Nu kraftsamlar vi i region Väst för att utreda och lagföra misstänkta gärningspersoner. Men det återstår mycket arbete med att hantera och analysera de beslag som gjorts, säger Robert Karlsson.

Bakgrunden till är en utredning av grova narkotikabrott. Det finns även misstankar om grova våldsbrott.

Enligt uppgifter till GP är insatsen främst inriktad på den så kallade T-falangen, där de flesta medlemmarna är från Mölndal. Unga män som kopplas till falangen är misstänkta för flera skjutningar och sprängningar under våren.

Internationellt samarbete

Robert Karlsson vill framhålla samarbetet internationellt och med andra myndigheter. Han beskriver arbetet som ”den största samordnade insatsen i modern tid”.

– Vi har samarbetat bättre, med högre hastighet och större precision. Både nationellt och internationellt. Det är väldigt sällan vi gör sådana här samordnade tillslag av den här magnituden. Det är väldigt ovanligt att vi gör det och vi har fått ett mycket lyckat resultat.

Pågående insats

Insatsen är ännu pågående och brottsrubriceringarna kan komma att justeras beroende av vad som framkommer vid husrannsakningar och förhör.

– Vi har med denna insatsen skickat två signaler. Både till den organiserade brottsligheten och till allmänheten om att vi jobbar hårt och ser till att det ska vara tryggt att leva i vårt samhälle.

– Det är en kamp som pågår. Den tar inte slut i dag men jag är väldigt stolt över det arbete vi genomfört, säger Robert Karlsson.

Vet du mer? Hör av dig till Aftonbladet här