Undersköterskornas kupp – vill ha klänning på jobbet
Publicerad 2017-02-23
Charlotte Agemalm och kollegorna genomförde en kupp för att få ha klänning på jobbet. Initiativet slogs dock ned – det gick emot kommunens policy.
– Det sticker väl i ögonen att vi har klänning på oss, säger Charlotte.
Charlotte Agemalm, 57, är undersköterska på ett boende i Sala kommun. Uniformen är byxor och skjorta, men Charlotte och några kollegor föredrar klänning. För några veckor sedan genomförde de en ”kupp”: de köpte för egna pengar in arbetsklänningar från ett företag som säljer vårdkläder.
– Det kan bli väldigt varmt där vi jobbar så vi beslutade att använda klänning. Det är snyggt och vi känner oss gladare och ledigare. Även brukarna tycker att vi är fina i klänning, säger Charlotte.
Bryter mot policyn
Tilltaget bemöttes dock inte enbart av uppskattning. Någon påpekade klänningarna och ledningen kallade till möte. I förrgår talade Charlottes chef om för henne att klänningen gick emot kommunens policy. Hon fick inte använda den längre.
– Jag blir ledsen och besviken. Vi springer inte direkt runt i kortkort och volanger. Idag har jag haft byxor och tunika men hade varit mycket gladare i klänning, säger Charlotte som även uttryckt sina känslor i ett Facebookinlägg.
Hygienfråga
Annelie Eriksson, enhetschef på Sala kommun, säger att det inte finns någon policy mot just klänningar. Däremot tillåter inte kommunen att de anställda köper egna arbetskläder.
– Det ska finnas många av samma så att man kan byta när något blir smutsigt. Det måste även säkerställas att kläderna tvättas varje dag och att man inte tar hem dem, säger hon.
Klädföretaget som kommunen har ett avtal med har inga klänningar i sitt sortiment. Annelie Eriksson är dock medveten om efterfrågan. Hon hoppas kunna införa klänningar som valbara arbetskläder efter nästa upphandling.
– Det ska komma klänningar. Jag hoppas det blir i år men kan inte säga säkert. Fram tills dess är det jätteviktigt att man använder de arbetskläder vi fått, säger hon.
Absolut krav
Charlotte och kollegorna planerar att vända sig till facket. De ska även vara aktiva i klädupphandlingen.
– Vi måste få välja vad vi ska ha på oss, det är ett absolut krav. Känner vi oss fräscha och fina på jobbet kan vi förmedla en glad känsla till brukarna också, säger Charlotte Agemalm.