Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Det är den blyga flickans revansch

Publicerad 2021-08-18

Schackspelaren och stormästaren Pia Cramling.

Netfixsuccéer i all ära. Här har vi verklighetens schackdrottning.

För svenska stormästaren Pia Cramling blev schacket en tillflyktsort.

Det berättar hon i sitt underbart nördiga ”Sommar”.

I vintras rapporterades om en enorm ökning av intresset för schack. Det märktes både i nerladdningar av spelet till mobiler och av tillströmningen till schacksajterna.

Orsaken? ”The queen’s gambit” på Netflix, succéserien baserad på boken om supertalangen Beth Harmon, som gör intåg i den mansdominerade schackvärlden. Svenska Pia Cramling hamnade i blickfånget, medverkade i både tv och tidningar. Och det är inte att undra på. Många av den fiktiva karaktären Beth Harmons upplevelser skulle kunna vara hämtade från Cramlings liv.

1992 blev Pia Cramling den femte kvinnan i världen att erövra titeln stormästare, som delas ut av Världsschackförbundet och som spelaren behåller livet ut. Hon har spelat över hela världen, färdats i skottsäker bil, behandlats som en drottning på tävlingarna.

Cramling beskriver sig som ”tystlåten och blyg”. Schack blev hennes trygga värld att fly till när hon som tolvåring började tävla på allvar. Hemma var det bråkigt, berättar hon, och lugnet lade sig inte förrän föräldrarna separerade.

Vill se fler tjejer i sporten

Den blyga tjejen tog plats på en mansdominerad arena, det var i stort sett alltid killar och män hon tävlade mot. "Av de ungefär 2 000 stormästarna i världen är knappt 40 kvinnor”, säger hon, och menar att det handlar om förväntningar och målbilder redan i starten. Hon presenterar också en lösning för att få in fler tjejer i sporten – organisatörer landet över borde spetsa öronen.

Cramling blickar bakåt i schackhistorien, beskriver en laddad ”hatmatch” under kalla kriget, men också hur spelet förenar över alla gränser. Hon minns stjärnorna och de udda figurerna. En motståndare övervägde sitt drag i en hel timme, medan hon rastlöst vankade omkring i rummet.

Hennes ”Sommar” är underbart nördigt och lärorikt. Man fylls av vördnad inför hennes kunskap.

Jag är till och med beredd att förlåta henne för att hon spelar ”Boten Anna” när hon pratar om sin dotter.

Som givetvis är Sverige första schack-influencer.