Tegnell: Nya rekommendationer dröjer

Erik Nilsson/TT

Publicerad 2020-06-25

Anders Tegnell säger att de nya råden för personer med antikroppar dröjer.

Personer som testats positivt för antikroppar av coronaviruset måste fortfarande följa samma regler som tidigare – trots besked om att nya rekommendationer skulle presenteras i veckan.

Om man har en viss typ av antikroppar har man också varit sjuk i covid-19, och Folkhälsomyndigheten räknar också med att det innebär en immunitet mot sjukdomen.

Eftersom allt fler provtar sig för antikroppar har statsepidemiolog Anders Tegnell flaggat för att myndigheten kommer att utfärda nya regler över hur man ska leva sitt liv om man är immun mot coronaviruset. Men de nya rekommendationerna är fortfarande inte på plats.

– Riktigt exakt var det här fastnade i processen vet jag inte, men det här är väldigt viktigt. Här gäller det att vi verkligen ger en väldigt tydlig, enkel och lättförståeligt rekommendation för vad som gäller och inte, säger Tegnell på torsdagens myndighetsgemensamma pressträff när TT frågar om fördröjningen.

Finns frågetecken

Statsepidemiologen påpekar att varje ord i de nya råden behöver övervägas noggrant:

– Både av experterna och inte minst de kommunikatörer och andra som ska göra så att det här inte missförstås.

Trots att han räknar med en immunitet menar han att det finns risker om man till exempel slutar hålla avstånd, börjar gå på stora evenemang och träffar riskgrupper på nära håll.

– Vi vet inte hur länge de (antikropparna) varar, det finns fortfarande en del frågetecken runt vad de egentligen betyder, säger Tegnell.

– I vilka lägen kan man helt och hållet lita på antikroppar? Det är fortfarande så att man, åtminstone rent teoretiskt, kan föra över virus från en smittad person till en icke-smittad genom att ha det på händerna eller liknande, fortsätter han.

Ny ambition

TT: Förklara för den med antikroppar varför man exempelvis inte kan få krama sin farmor, trots att du säger att man är immun.

– Jag säger inte att man inte ska få det. Vad jag säger är att vi nu håller på att ta fram väldigt tydliga råd och rekommendationer om vad man behöver fortsätta tänka på och vad man kan sluta tänka på om man har antikroppar.

TT: Men i dag får man inte göra det?

– I dag ligger vi fortfarande kvar vid att "nej, det här är inte klart än" och då gäller de regler och rekommendationer som varit på plats hittills.

TT: När kommer de nya rekommendationerna?

– Jag hoppas verkligen att de kan komma nästa vecka. Det är absolut vår ambition, säger han.

Anders Tegnell berättar att han själv inte provtagit sig för antikroppar.

– Jag har inte haft tid.

Följ ämnen i artikeln