Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Historiskt många operationer inställda

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-06-02

Kön till operationer är historisk lång.

Hittills har 49 000 ställts in på grund av coronapandemin – och över 160 000 svenskar står just nu i kö.

– Det innebär ett ökat lidande för patienterna, säger Gunnar Enlund, överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

I spåret av pandemin har antalet genomförda operationer minskat drastiskt i landet.

Fram till i mitten på maj har hittills 49 000 operationer ställts in, visar siffror från Svenskt perioperativt register (SPOR).

Det handlar om allt från hjärtfel till trasiga höftleder och ljumskbråck. Däremot är den akuta vården samt cancervården högt prioriterad.

– Det är mestadels ortopedisk kirurgi och öron-näsa-halskirurgi som får stryka på foten. Canceringreppen har inte gått ner. Det är sådana ingrepp och akuta fall som vi i vården klarar av just nu, säger Gunnar Enlund är överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala och ansvarig för SPOR.

Över 160 000 svenskar i kö

Det var i början på mars som vägen mot den historiska minskningen började. Sjukvården ställde om för att att ta emot patienter med covid-19.

Regioner som Jämtland Härjedalen,  med stort geografiskt område och endast ett sjukhus, är under stor press. Fram till i början på maj har drygt 2 800 patienters besök och behandlingar registrerats som avbokade på grund av covid-19, varav över 600 patienter som själva har avbokat på grund av rädsla. Patienter som kommer att adderas till kön som uppstår efter sommaren.

Den 20 mars fanns, enligt Läkarförbundet, en operationskö i landet på 113 000 människor. Nu står 162 000 svenskar i kö och tusentals tillkommer varje vecka.

– Det är klart att för samhället innebär de här nya vårdköerna betydligt mera sjukskrivningar. För individerna innebär det ökat och förlängt lidande, säger Gunnar Enlund.

Över hälften färre operationer

I mitten på maj utfördes omkring 60 procent färre icke-akuta operationer jämfört med en normalvecka i Sverige. I exempelvis Södermanland och Värmland har närmre 80 procent av de icke akuta operationerna ställts in.

– Det blir en utmaning hur man sedan ska komma i gång med operationsverksamheten igen. Personalen är slutkörd och det måste finnas tid för återhämtning, säger Gunnar Enlund, överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala och ansvarig för SPOR.

Han ser dock tecken på en utplaning i statistiken.

– Vi har börjat prioritera och våra intensivsköterskor börjar komma tillbaka till operationsavdelningarna. Men vi ska inte glömma att vi trots full bemanning i vården under hösten 2019 ändå inte lyckades att beta av vårdkön. Det är den situationen vi kommer tillbaka till nu.

Han fortsätter.

– Vi måste tillsammans göra kloka prioriteringar. Att börja med en nationell vårdkö skulle kunna vara ett sätt, som Läkarförbundet föreslagit.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen