Kaos efter coronautbrott på norskt fartyg
69 kommuner drabbade
Publicerad 2020-08-01
Både besättning och passagerare ombord på Hurtigrutens MS Roald Amundsen har bekräftats covid-19-smittade.
69 norska kommuner är berörda av utbrottet.
– Vi kunde ha gjort saker annorlunda, säger Daniel Skjeldem till VG.
När Hurtigrutenfartyget MS Roald Amundsen kom till hamnen i Tromsø under fredagsmorgonen, visade sig fyra personer i besättningen testa positivt för covid-19.
Något som ledde till att samtliga ombord, 177 passagerare och 160 besättningsmedlemmar, sattes i karantän.
Ytterligare 32 personer i besättningen har nu konstaterats smittade av coronaviruset efter att ha rest på fartyget.
Folkhelseinstituttet (FHI) meddelar i ett pressmeddelande under lördagen att det är 69 kommuner, utspridda över landets samtliga fylker, som är berörda av utbrottet på MS Roald Amundsen.
Enligt Hurtigrutten ska varit samma besättning som arbetade under de två berörda turerna, och 36 av dem är bekräftade smittade med covid-19. Dessutom ska en passagerare från den tidigare rutten ha bekräftats smittad efter hemkomst.
FHI går ut med att de informerat samtliga berörda kommuner om att följa upp med de passagerare som varit ombord på fartyget i samband med utbrottet.
Totalt rör det sig om upp emot 400 passagerare.
– Utbrott är redan stort, och vi är bekymrade över att det ska leda till ytterligare spridning, säger Line Vold vid Folkehelseinstituttet i ett pressmeddelande.
Tromsø kommun arbetar nu med att testa de passagerare som befinner sig i kommunen, men FHI menar att det är något andra kommuner också borde värdera att göra.
Hurtigruten meddelades om att en passagerare insjuknat efter förgående resa, men sa att det inte fanns ”någon anledning till oro.”
– Vi anser att det var en korrekt bedömning baserad på den information vi hade då. Man kan naturligtvis se tillbaka på det och säga att vi kunde ha gjort saker annorlunda. Vi var inte medvetna om infektion eller symtom när vi tog gästerna från fartyget på fredagen i Tromsø, säger Daniel Skjeldem, chef för Hurtigruten, till VG.
– Vi är mycket ledsna för den situation som har uppstått. Vårt huvudfokus är att ta hand om besättningen och gästerna som inte har tillåtit att återvända hem ännu från Tromsø.
Hotelldirektören: ”Kaotiskt”
Hela besättningen har testats och de infekterade isoleras på fartyget. Man arbetar fortfarande för att förtydliga testerna för fem av de anställda. Kommunen räknar med ett svar under dagen.
Personalen hålls alltså i karantän ombord, medan alla gäster har gått i land i Tromsø. Många av dem traskade direkt från båtkajen till Clarion Hotel Edge under fredagen.
Men hotellet var långt ifrån förberedda på invasionen.
”Är ganska upprörda”
Ida Kristine Jakobsen, hotelldirektör, reagerar på bristen på information från Hurtigruten och kommunen.
– Det blev ganska kaotiskt eftersom inga anställda hade meddelats. Vi borde ha fått information i förväg, vi är ganska upprörda över hanteringen, säger hon till VG.
De som varit på Hurtigruten hålls i karantän i sina hotellrum och får inte vistas i gemensamma utrymmen. Alla måltider levereras till rummet, och någon städning är det inte tal om förrän karantänen är över. Då följer fullständig infektionstvätt med desinficering av såväl gardiner som stolar.
Undran från andra gäster
Hotellgäster som inte kommer från coronabåten har undrat vad som händer under den plötsliga anstormningen.
– Ju mer information vi hade fått i förväg, desto bättre skulle det ha varit. Då kunde vi hålla ett helt golv som endast ägnades åt karantängäster, vi kunde genomföra infektionsåtgärder snabbare och informera, säger direktör Jakobsen.