Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

Dousa: Biståndet ska gynna Sverige

Publicerad 05.45

Biståndsminister Benjamin Dousa (M) ska fortsätta omstöpningen av svenskt bistånd som hans föregångare Johan Forssell (M) påbörjade.

Det har stormat kring svenskt bistånd de senaste åren. Regeringen har sänkt budgeten och det ska bli mer näringslivsinriktat – och dessutom gynna Sverige.

– Inget land har lyfts ur fattigdom endast av bistånd, säger nye biståndsminister Benjamin Dousa (M).

Den tidigare Muf-ordföranden Benjamin Dousa (M), kom direkt från näringslivet in i rollen som biståndsminister för en knapp månad sedan. Inte direkt en slump, då biståndet under Tidöregeringen ska bli mer näringslivsinriktat. I alla fall när det kommer till utvecklingssamarbete, det vill säga långsiktiga bistånd som inte är akut humanitärt bistånd som katastrofhjälp.

– När svenska bolag etablerar sig i ett fattigt land – visst, det är bra för pengar i ett monetärt perspektiv, vi får in nya skatteintäkter. Men de tar ju också med sig svenska värderingar, svensk syn på hur man bedriver affärsverksamhet, svensk syn på jämställdhet. Det tror jag också är viktigt.

Men att det ska gynna Sverige är en del i den nya omläggningen av biståndspolitiken?

– Absolut. Och framför allt gynna mottagarlandet, säger Dousa.

Ukraina som exempel

Linjen är inte okontroversiell utan har kritiserats för att det riskerar att biståndspengarna i stället för att gå dit de gör mest nytta för mottagarlandet går dit de gör mest nytta för Sverige.

– För att ta sig upp ur fattigdom så är det handel, det är starka institutioner, äganderätt och marknadsekonomi som kan göra skillnad.

– Och jag tror att det är kombinationen av det och bistånd som på allvar kan få i gång länders ekonomier, säger Dousa.

Han tar Ukraina, det land Sverige ger mest bistånd till, som det exempel han tycker har kommit längst när det kommer att kombinera vinning för båda länder. Utöver militärt och humanitärt stöd har Ukraina också fått stöd utvecklingsmässigt och handelspolitiskt.

– Nyligen har vi öppnat ett handelskontor i Kiev med ett särskilt sändebud som också ska hjälpa till att bygga upp det ukrainska näringslivet.

– Den kombinationen med Ukraina som mall tror jag man kan duplicera i andra miljöer också.

”Inget att skämmas för”

När Dousa suttit en vecka på posten kom beskedet att biståndet sänks från dagens 56 miljarder till 53 under åren 2026–2028. Det har mött stark kritik från oppositionen och civilsamhället då det sker i en tid med många svåra kriser och krig i världen.

Dousa anser att det var helt rätt att skrota det tidigare en procentmålet av BNP och att pengarna är en väl avvägd budget sett till världsläget.

– Sverige är och förblir en av världens mest generösa biståndsgivare.

– Vi har inget att skämmas för, säger Dousa.

Följ ämnen i artikeln