Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Startskottet för jakt på pytonormar har gått

Helena Nordenberg/TT

Publicerad 2024-08-09 19.28

En burmesisk pytonorm i Miami. Arkivbild.

Den är en ovälkommen gäst i sydöstra USA. Men den burmesiska pytonormen har gjort sig väl hemmastadd i Florida där den årliga jakten för att få bukt med den invasiva arten nu har inletts.

Den brunspräckliga ormen kan bli flera meter lång och hotar det inhemska djurlivet. 2017 blev den ett sådant stort problem att myndigheterna i Florida började anlita ormjägare. Med hjälp av dessa eliminerades 11 000 pytonormar bara under förra året.

Som stöd till de professionella ormjägarna finns den årligen återkommande tävlingen Florida Python Challenge. Tävlingen inleddes under fredagen och pågår i tio dagar. Förutom tusentals dollar i prispengar står utmärkelser av olika slag på spel, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Förra årets tävling ledde till att 209 reptiler fångades in. Det finaste priset gick till Paul Hobbs som på egen hand fångade 20 ormar.

Skadliga för miljön

Tävlingen syftar också till att skapa medvetenhet kring invasiva arters påverkan.

– Det handlar om väletablerade invasiva arter som tyvärr finns över större delen av södra Florida, säger Sarah Funck vid Floridas kommission för bevarande av djur- och växtliv till AP.

– Tävlingen går i mångt och mycket ut på att få folk att förstå mer om dessa frågor och inse att man inte – vad syftet än må vara – ska släppa lös arter som inte hör hemma här eftersom de kan vara väldigt skadliga för vår miljö.

Utöver ormarna finns andra som inte uppskattar jakten.

Amy Siewe, känd under sitt alias Pytonjägarinnan, anser att jakten gör mer skada än nytta. Siewe, som tidigare deltagit och vunnit pris för att ha fångat det längsta exemplaret (3,27 meter) kommer inte att delta i jakten i år.

Dödar oskyldiga ormar

Hon menar att allt ståhej kring jakten skrämmer det tilltänkta bytet som frångår sina vanliga beteendemönster. Den livliga trafiken av människor får ormarna att dra sig undan och gömma sig i träskmarkerna.

– Enligt mig så är det kontraproduktivt, säger Siewe till AP.

Dessutom rör sig mycket okunnigt folk ute i markerna, anser Siewe. De riskerar att ta miste på pytonormen och döda andra, icke-invasiva ormarter som majsorm och vattenmockasin.