Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Var Hamas gisslan: Ville att de skulle gilla mig

Agneta Liljeqvist/TT

Publicerad 2024-08-12

Liat Atzili kidnappades av Hamas och satt fängslad i närmare två månader innan hon släpptes. I en intervju berättar hon om sina knep för att överleva.

Över 240 personer togs gisslan när terrorstämplade Hamas attackerade Israel den 7 oktober. Hittills har 116 personer släppts och många har vittnat om fruktansvärda upplevelser i Hamas fångenskap i Gaza, bland annat psykiska och fysiska övergrepp, våldtäkter och svält.

49-åriga Liat Atzili, från kibbutzen Nir Oz, har dock en annorlunda upplevelse. Hon togs först till ett hus i Khan Yunis, där en av Hamas-männens familj bodde. Mamman i familjen tvättade Liat Atzilis kläder och barnen lekte runt henne.

– Jag kunde vandra omkring fritt i huset. De förstod att jag inte skulle fly, för vad skulle jag göra ensam i Khan Yunis?, säger hon till israeliska tidningen Haaretz.

Ömsesidigt förtroende

Nästa dag flyttades Liat Atzili till en lägenhet där hon stannade tills hon blev frisläppt den 30 november. I lägenheten fanns, förutom två Hamas-vakter, en annan kvinna ur gisslan. Under veckorna som gick utvecklades ett typ av förtroende mellan de fyra.

– Efter ett par dagar stod det klart att de inte skulle göra oss illa, menar Liat Atzili.

Kvinnorna fick titta på tv på kvällarna och åt färsk mat varje dag – under den här tiden rådde ingen akut matbrist i Gaza.

De fyra – kvinnorna och deras fångvaktare – pratade mycket med varandra. Liat Atzili insåg att kommunikation var avgörande om hon ville överleva.

– Jag ville att de skulle lära känna mig, att de skulle gilla och bry sig om mig. Det är så man överlever, säger hon till tidningen.

Det svåraste med att vara i fångenskap var att Liat Atzili inte visste vad som hade hänt hennes man och tre vuxna barn.

I Nir Oz mördades fler än 40 personer och omkring 80 av kibbutzens 400 invånare kidnappades. Senare skulle det visa sig att Liat Atzilis man var en av de som dödats. Hennes barn hade klarat sig oskadda.

Träffat Biden

Efter det att Liat Atzili kom hem har hon träffat USA:s president Joe Biden i Vita huset och återupptagit jobbet som högstadielärare. Hon är kritisk till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och den israeliska regeringens krigföring i Gaza.

När det gäller fångvaktarna undrar hon ibland vad som hänt dem.

– Jag önskar inte deras död. Men de gjorde ett felaktigt val. Det är uppenbart att deras världsbild är fundamentalt felaktig. Men även här i Israel finns det människor vars världsbild är fundamentalt felaktig, säger Liat Atzili.