Fyra bränder på tre dagar – polis utreder samband

Publicerad 2024-07-17 08.37

Polis och räddningstjänst har på bara tre dagar i rad larmats om totalt fyra bränder i Köping.

Nu utreder polisen eventuella samband mellan händelserna.

– Man blir lite orolig, säger en boende i området.

Strax innan klockan tolv på tisdagskvällen larmades polisen om en brand utanför ett trapphus i centrala Köping.

Branden kunde snabbt släckas av räddningstjänsten. Ingen person kom till skada och polisen har upprättat en anmälan om försök till mordbrand.

Det är den fjärde branden på tre dagar i Köping. Polisen utreder nu eventuella kopplingar mellan de olika händelserna.

– Vi utreder eventuella samband, det är allt vi kan säga i nuläget, säger Maria Hall, presstalesperson vid Polisregion Mitt.

Två bränder i flerfamiljshus

Under natten till måndagen brann det i en personbil i Köping och senare på måndagskvällen brann det återigen i ett flerfamiljshus. Båda bränderna misstänks vara anlagda, skriver polisen på sin hemsida.

I samband med branden i personbilen har en anmälan om försök till skadegörelse upprättats. Branden i flerfamiljshuset utreds som mordbrand.

Även på söndagen brann det i ett flerfamiljshus i Köping. Också den branden misstänks vara anlagd.

– Vi misstänker att det var anlagt, det brann i en lägenhetsdörr. Det var ingen inne i lägenheten och det brann inte så att det någon fara för någon annan, sa Alexander Byquist, RLC-befäl vid polisen till Bärgslagsbladet/ Arboga Tidning på söndagskvällen.

Ingen person har vid något av tillfällena kommit till skada. Anmälningar om mordbrand, försök till mordbrand och försök till skadegörelse har upprättats.

Boenden: ”Lite läskigt”

En man som som bor i närheten av bränderna säger till Aftonbladet att han under natten till onsdagen åkt runt i köping med sin bil för att bland annat kolla till sitt garage.

– Det känns ju lite sådär när det brinner på tre ställen, tre nätter i rad. Det är ju inga jätteavstånd, det rör sig om kanske 500 och 1 500 meter från där jag bor, säger han.

– Vid något tillfälle hade de tänt eld på en lägenhetsdörr, och det känns ju lite läskigt, säger han.

Sommaren 2022 drabbades Köping av en våg av misstänkt anlagda bränder i bland annat soprum och containrar. Den erfarenheten spär på oron, säger mannen som hoppas att polisen nu kommer att patrullera de aktuella områdena nattetid.

– Det vore skönt. De flesta ligger ju och sover på natten och det kan ju gå riktigt illa väldigt fort, säger han.

Följ ämnen i artikeln