Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Kristersson om SD-medarbetaren: "Helt förfärligt"

Mikael Forsell/TT, Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-05-29

Statsminister Ulf Kristersson beskriver avslöjandet om SD-medarbetarens ryssvänliga inlägg som "helt förfärligt".

Statsminister Ulf Kristersson (M) kallar avslöjandet om SD-medarbetaren som hyllat Putin i sociala medier för ”helt förfärligt”.

– Alla människor som på olika sätt springer Putins ärenden begår mycket allvarliga fel, säger han.

Den ryskfödde medarbetaren som var anställd på SD:s kommunikationsavdelning togs först ur tjänst efter avslöjandena i Expressen att han gjort Putinvänliga inlägg på sina privata konton i sociala medier.

Under onsdagseftermiddagen uppgav sedan partiet att mannen sagt upp sig och inte längre jobbar kvar.

Före det beskedet var Ulf Kristersson kritisk, men sade också att han inte kommer att agera på något sätt gentemot Sverigedemokraterna, som ingår i Tidösamarbetet.

– Nej, Sverigedemokraterna får hantera sina människor, vi samarbetar om ett antal konkreta politiska frågor i Sverige, inklusive att stötta Ukraina, men också bekämpa gängkriminalitet, lägga om energipolitiken. Sådana viktiga frågor sysslar jag med.

S: Rysk propaganda

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson kallar avslöjandet ”mycket graverande” och undrar var Kristerssons gräns går för SD-samarbetet.

– I den här trollfabriken så sprids rysk propaganda, budskap som gynnar Putin och hans imperialistiska ambitioner. Och frågan måste ställas, när avser Ulf Kristersson att sätta hårt mot hårt mot Jimmie Åkesson. När kommer detta att få konsekvenser?

Hon frågar sig om statsministern kommer att försöka släta över problemet.

– Vilket i det här fallet i praktiken skulle innebära att man förringar Ukrainas frihetskamp.

Kritik från Liberalerna

S-ledaren förväntar sig också att Kristersson ställer krav på SD.

– Många av de arbetsmetoder som vi ser från Sverigedemokraterna är lånade från den fascistiska rörelsen.

Även inom Tidösamarbetet lyfts kritiska röster. Liberalernas gruppledare Jakob Olofsgård kallar avslöjandet ”oerhört allvarligt”.

– Jag förväntar mig att SD tar sitt ansvar och verkligen ser till att det här inte händer igen, säger han till Dagens Nyheter.

Olofsgård tycker ändå att Tidösamarbetet kan fortsätta.

C: Inte förvånande

Miljöpartiets språkrör Amanda Lind tycker också att Kristersson måste agera.

– Nu får vi veta att deras medarbetare bokstavligt talat sprider rysk propaganda. Det här är ett parti som Ulf Kristersson släppt in i regeringskansliet. Var går gränsen? säger hon till Expressen.

Även Centerledaren Muharrem Demirok reagerar starkt på avslöjandet.

”Men ingen blir väl längre förvånad. Sverigedemokraterna har haft en lång rad företrädare med kopplingar till Kreml”, skriver han på X.