Flera gripna vid studentprotest utanför KTH

Publicerad 2024-05-29

Stökiga scener har utspelat sig utanför KTH i Stockholm vid studentprotester.

Tre personer har gripits och ett 20-tal har avvisats.

Flera personer greps utanför KTH i Stockholm vid 14-tiden på onsdagen. Enligt polisen hade de betett sig ordningsstörande under en "icke tillståndsgiven allmän sammankomst". Även och 15-20 personer avvisades från platsen.

De protesterade mot kriget i Gaza och KTH:s samarbete med israeliska universitet. I samband med protesterna var Kristdemokraternas Ebba Busch utanför skolan för att hålla tal, rapporterar SVT.

– Polisen eskalerade situationen. De kom med hundar och började knuffa undan folk, säger Simone Zambrin, demonstrationens utsedda medieperson.

En kort stund efter gripandena samlades en grupp med ett 60-tal personer utanför den administrativa byggnaden på campus för att återuppta protesten.

– Ni vill att vi ska vara tysta när barn slaktas, ropar en av demonstranterna.

Studentprotesterna sprider sig

På flera universitet runt om i världen har studentprotester mot kriget i Gaza brutit ut. Studentockupationen på Columbia universitet i USA blev startskottet för denna typ av protest, där eleverna slår upp tältläger på campus och ockuperar skolbyggnader. Syftet med demonstrationerna är att sätta press på universiteten att bryta med israeliska skolor och företag.

Zambrin menar att konflikten med KTH inte har inletts nyligen utan har pågått sedan november, där de försökt få till en dialog med skolan om situationen.

– Vi har provat enkäter artiklar och har haft möte med skolan, men vi har inte sett någon konkret förändring, så nu provar vi något annat, säger Zambrin.

Gruppen rör sig bort från byggnaden efter tillsägelse från polisen men trummorna och talkkörerna fortsätter.