Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sabina

Åklagarens uppmaning: Ompröva Menendez-fallet

Nelly Kronstrand

Uppdaterad 2024-10-25 08.01 | Publicerad 2024-10-24 18.56

Bröderna har suttit i fängelse i nästan 35 år för mordet på sina föräldrar.

Nu vill åklagaren ompröva rättegången – vilket kan leda till att Lyle och Erik Menendez släpps fria.

– Det finns delade åsikter kring huruvida bröderna ljuger eller inte, säger George Gascón.

Fallet fick stor uppmärksamhet redan på 90-talet när rättegångarna sändes live i tv i USA.

Nu har världens strålkastarljus återigen riktats mot de morddömda bröderna – efter den uppmärksammade Netflix-serien ”Monster: Berättelsen om Lyleoch Erik Menendez”

Under en presskonferens på torsdagen meddelade åklagaren George Gascón att han vill att fallet omprövas.

– Vi rekommenderar att de istället för mord döms för dråp – och straffet livstid med möjlighet till villkorlig frivigning efter 25 till 50 år.

PLUS: Sant och falskt om Menendez-bröderna


”Exemplariska fångar”

Om domaren väljer att följa rekommendationen innebär det att bröderna – som suttit i fängelse i nästan 35 år – kan begära att bli villkorligt frigivna och släppta inom en snar framtid.

Erik, 53 och Lyle, 56, Menendez sköt och mördade sina föräldrar den 20 augusti 1989. Dådet begicks i familjens hem i Beverly Hills.

Under presskonferensen på torsdagen uppgav George Gascón att åklagarmyndigheten lagt ner mycket tid på att granska fallet.

– Men det finns fortfarande delade åsikter bland de som granskat fallet kring huruvida bröderna ljuger eller inte om att ha blivit sexuellt utnyttjade.

Han fortsätter:

– Men jag tror att de betalat sin skuld till samhället. Under sin tid i fängelset – trots att de vetat om att de aldrig skulle släpas fria – har de agerat som exemplariska fångar.

Menendez-familjens hem där föräldrarna mördades.

Bröderna har sedan rättegångarna sagt att deras pappa under flera års tid utnyttjat dem sexuellt – och att de agerade i självförsvar när de sköt sina föräldrar till döds.

Men under rättegångarna hävdadade åklagaren att motivet i själva verket var att pojkarna ville ärva pengar av sin förmögna pappa.

Rörelse i sociala medier

Netflix-serien har väckt en rörelse på Instagram och Tiktok – om att bröderna ska friges. Även influencern Kim Kardashian har uttalat sig om fallet.

Enligt rörelsen var kunskapen kring pojkar som blivit sexuellt utnyttja begränsad under 90-talet, vilket då ska ha lett till en orättvis dom.

”Efter år av övergrepp och rädsla för sina liv, valde Erik och Lyle att göra vad de trodde var deras enda utväg. Jag har umgåtts med Lyle och Erik, de är inte monster. De är snälla, intelligenta och ärliga män”, skrev Kardashian i en debattartikel i NBC tidigare i oktober.

Följ ämnen i artikeln