Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Kraftig batteribrand i industriområde

TT

Publicerad 2024-09-08 06.14

En kraftig brand har rasat i ett lager med litiumbatterier i Trollhättan med farlig brandrök som följd. Sent på söndagseftermiddagen hade räddningstjänsten fått bukt med branden.

Larmet kom vid 05.25 på söndagen. Branden hade brutit ut på en återvinningsanläggning i ett industriområde.

Räddningstjänsten arbetade med branden under hela dagen.

– Nu ser det bra ut för vår del. Vi har ingen brand på platsen men det ryker lite från litiumbatterierna, säger Tero Paakki, vakthavande befäl vid räddningstjänsten, till TT sent på eftermiddagen.

Räddningstjänsten kyler nu ner batterierna och kommer att ha personal på plats hela natten.

Sjukhus i stabsläge

När branden bröt ut utfärdades ett VMA – viktigt meddelande till allmänheten – och personer i området uppmanades att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Varningen utökades senare till Överby köpcentrum som ligger i brandens vindriktning. Det gör även Norra Älvsborgs länssjukhus, som gick upp i stabsläge och stängde ventilationen som försiktighetsåtgärd.

– Det är väldigt mycket rök. Det här är ingen nyttig rök att andas in, men känner man röklukt på avstånd är det ingen fara, sade Peter Gustafsson vid räddningstjänsten tidigare under dagen.

Vid 17-tiden drogs VMA tillbaka.

Det finns inga uppgifter om att någon skulle ha skadats.

Andra branden i år

I januari i år brann det i samma fastighet, som drivs av företaget IQR. Även då var det litiumjonbatterier som hade fattat eld med farlig brandrök som följd, skriver TTELA.

Batterierna mellanlagras på anläggningen för att sedan skeppas vidare och återvinnas utomlands. Enligt IQR:s vd Thomas Karlström kan branden ha orsakats av att batterierna var paketerade på fel sätt.

– Det här med batteriåtervinning är ganska nytt och det har uppmärksammats från MSB och andra myndigheter. Det sätt man i dag lagrar och paketerar batterier på får man ifrågasätta om det är riktigt, säger Karlström vid en pressträff.

Polisen kommer att inleda en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet och utföra en teknisk undersökning av platsen så snart räddningstjänsten är klar.

ANNONS