Pressat läge på landets akutmottagningar
Publicerad 2022-12-19
Läget är pressat på en hel del av landets akutmottagningar.
Flera sjukhus larmar nu om situationen.
”Antalet covidpatienter har ökat till över hundra, vilket närmar sig de nivåer vi såg under pandemins första våg”, skriver Anja Steiber från Södersjukhuset.
De senaste dagarna har flera av landets sjukhus larmat om överfulla avdelningar. En blandning av RS-virus, säsongsinfluensa och covid-19 har fått trycket att öka markant.
Det ökade antalet patienter märks även av på flera av landets akutmottagningar, där väntetiderna nu är längre än vanligt.
Ett av sjukhusen som drabbats hårt är Södersjukhuset i Stockholm.
”Situationen på Södersjukhuset är fortsatt mycket ansträngd och sjukhuset befinner sig i stabsläge för att hantera situationen”, skriver Anja Steiber, pressansvarig, i ett mejl.
Antalet covidpatienter ökar kraftigt
Under måndagen har sjukhuset haft cirka 50 överbeläggningar, där 27 patienter väntade på sjukhusets akutmottagning under morgonen.
En förklaring till det är att antalet covidpatienter nu ökat till över hundra, enligt sjukhusets presstjänst.
”Vilket närmar sig de nivåer vi såg under pandemins första våg. Även patienter med influensa har ökat och barnsjukvården är fortfarande ansträngd med överbeläggningar”, skriver Anja Steiber.
Man jobbar nu med att omfördela sina vårdplatser för att kunna ta emot alla patienter som behöver akutsjukvård.
”Det innebär tyvärr att planerade operationer som kräver att patienten läggs in måste ställas in tillsvidare, men de kommer att återupptas så snart det är möjligt”, fortsätter Anja Steiber.
Även på Karolinska sjukhuset i Stockholm är det många patienter som söker akutvård nu.
”Det är många patienter med andningsbesvär som söker som beror på corona, vinterkräksjuka, RS och influensa. Vi har också mycket halkolyckor. Såklart drabbar alla dessa infektioner även våra personalgrupper vilket gör det extra ansträngt”, skriver Marcus Hagström, presstalesperson för sjukhuset.
Region återinför besöksrestriktioner
Även Norrtälje sjukhus och Region Kronoberg har gått upp i stabsläge på grund av det höga trycket på vården. Region Kronoberg har även beslutat om att skärpa besöksrestriktionerna inom slutenvården.
– Vi har en kraftigt ökande smittspridningen av covid-19 just nu. På 2–3 veckor har vi haft mer än en tredubbling av antalet fall i de grupper som provtas, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.
Restriktionerna innebär att en till två personer åt gången får besöka inneliggande patienter under besökstid.
I Göteborg planerad vård fått ställas in för att möta det enorma trycket på barnakuten, rapporterar GP.
Bland annat larmar de om att rummen med syrgasuttag inte räcker till.
– Det är väldigt många som är sjuka, behöver syrgas och har svårt att orka äta, säger Katrin Adrian, överläkare vid barnakuten på Drottning Silvias barnsjukhus, till tidningen.
”Använd inte akuten som ett komplement”
En liknande situation beskrivs även på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
– Vi är i skedet där vi behöver ställa in planerade operationer och läkarbesök för att frigöra plats på det akuta intaget. Det är otroligt tråkigt för de patienter som drabbas, säger Kent Sandström, biträdande avdelningschef på akutmottagningen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå, tidigare i helgen.
Samtidigt säger han också att många som nu söker akutsjukvård skulle klara sig bra med egenvård.
– Om en vårdcentral säger nej, använd då inte akuten som ett komplement.