Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Studie: Astra-vaccin ökar risk för ovanlig propp

TT-AFP

Publicerad 2022-10-27

En Covid-19 vaccin ampull från Astra Zeneca. Arkivbild.

Astra Zenecas covidvaccin utgör 30 procent högre risk för att drabbas av en mycket sällsynt blodpropp, jämfört med Pfizers covidvaccin. Det visar en ny internationell studie.

I den internationella studien, som publicerats i tidskriftern BMJ, har ett forskarlag analyserat hälsodata från över tio miljoner vuxna i Frankrike, Tyskland och Nederländerna, Spanien, Storbritannien och USA, som fick minst en vaccindos mellan december 2020 och mitten av 2021.

Bland annat jämfördes uppgifter från 1,3 miljoner människor i Tyskland och Storbritannien som fått en första dos av Astra Zeneca, med 2,1 miljoner som fått Pfizer. Under de första 28 dagarna registrerades totalt 862 händelser med trombocytopeni – brist på blodplättar – efter en första dos Astra Zeneca. Motsvarande siffra för Pfizer var 520.

I studien konstateras att risken för trombocytopeni således är 30 procent högre med Astra Zenecas vaccin – efter en första dos. En andra dos gav ingen ytterligare risk, enligt studien.

Även om tillståndet är mycket sällsynt, anses det i studien att risken ändå måste övervägas inför framtida vaccinationer och vaccinutveckling.

Astra Zenecas vaccin pausades i Sverige av Folkhälsomyndigheten redan i mars 2021, efter misstänkta biverkningarna innefattande blodpropp i kombination med låga nivåer av blodplättar (trombocytopeni) hos ett fåtal personer. I juli samma år beslutade myndigheten att fasa ut användandet av Astra Zenecas vaccin.

Följ ämnen i artikeln