Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Folkomröstning om M-politikers lön i Sölvesborg

Annica Ögren

Publicerad 2023-06-15

Kith Mårtensson (M).

Sölvesborg ska folkomrösta om kommunstyrelsens vice ordförande Kith Mårtenssons (M) lön.

– Det har inte hänt förut. Den här typen av frågor brukar det inte vara folkomröstningar om, säger statsvetaren Linn Mardstam.

Efter valet 2022 valde minoritetsstyret i Sölvesborgs kommun att höja sina arvorden, vilket möttes av kritik från oppositionen.

Både kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande blev då heltidsarvoderade kommunalråd.

Enligt oppositionsrådet Louise Erixon (SD) – som tillsammans med Robert Manea (KD) och Emilie Pilthammar (MED) skriver en debattartikel i Aftonbladet – innebär det att Kith Mårtenssons (M) höjt sin lön rejält.

Tidigare har ersättningen för kommunstyrelsens vice ordförande varit 20 procent av ett heltidsarvode. Men det nya styret beslutade att arvordet skulle vara 100 procent, vilket skulle innebära en kostnadsökning med över 3,4 miljoner kronor över mandatperioden, enligt Altinget.

Nu hävdar oppositionen att de genom ett folkinitiativ samlat in tio procent av de röstberättigades namnunderskrifter i kommunen ( 1 400 st). Eftersom det sittande styret är ett minoritetsstyre måste kommunfullmäktige då ta upp frågan.

Folkomröstningen handlar således om huruvida Sölvesborgs vice ordförande i kommunstyrelsen, Kith Mårtenssons (M), lön ska sänkas eller inte.

Oppositionsrådet Louise Erixon (SD).

Oppositionen beskriver det hela som en "närmast grotesk arvodeshöjning".

Det är inte första gången som politikerna i Sölvesborg är oense. När Moderaterna under hösten valde att lämna samarbetet med SD väcktes även då starka reaktioner.

Kith Mårtensson (M) fick bland annat då höra att hon skulle ”brinna i helvetet”.

”Inte hänt förut”

Att medborgare involveras i en politikers arvode hör inte till vanligheten enligt statsvetaren Linn Mardstam.

– Det har enligt Valmyndigheten aldrig genomförts en kommunal folkomröstning om politikerarvoden tidigare, däremot har förslag om höjningar som uppfattats orimligt höga dragits tillbaka och reviderats, säger Linn Mardstam.

Enligt David Karlsson, forskare vid Förvaltningshögskolan, Göteborg, är det normalt för samarbetande partier att diskutera om ett kommunalråd ska arvoderas på del- eller heltid.

– Men det blir sällan något medborgare får ta ställning till, säger David Karlsson.

Anledningen till att oppositionen drivit fram denna folkomröstning kan enligt David Karlsson dels vara för att få rätt i sakfrågan, dels för att det är symbolpolitik.

– Att ha tillgång till heltidsarvoderade politiker är en viktig maktresurs för ett parti, och det är inte förvånande att oppositionspolitiker har synpunkter på det. Men det är unikt att hantera folkomröstningsinstitutetså här, arvodesfrågor brukar inte politiseras på det här sättet, säger David Karlsson.

Läs hela debattartikeln här.

Följ ämnen i artikeln