Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Tre vaccin på gång till Sverige – ett kan godkännas nästa vecka

Vaccinleveranserna mer än fördubblas under mars

Uppdaterad 2021-03-09 | Publicerad 2021-03-08

Tre nya vaccin är på väg till Sverige. Först ut är endosvaccinet Janssen som kan få grönt ljus nästa vecka.

Redan i mars väntas vaccinationstakten skruvas upp rejält.

– I juni når vi toppen, då är vi uppe i 700 000 till 800 000 doser per vecka, säger Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Även om de svenska vaccinationerna gått långsammare än väntat får allt fler svenskar nu fått sina covidsprutor. Över 890 000 vaccinationer genomförts och av dem har nära 600 000 fått två doser av Pfizers, Modernas eller Astra Zenecas vaccin. Alla utom två regioner vaccinerar nu in i fas 2.

Och nu börjar leveranserna trappas upp. Under februari fick Sverige 663 300 doser, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Under mars väntas mer än 1,4 miljoner doser, vilket innebär mer än en fördubbling från månaden innan.

Kan godkännas nästa vecka

Och nu står tre nya covidvaccin för dörren: Janssen (även känt som Johnson and Johnson), Curevac och Novavax som just nu granskas av EU. Först ut är Janssen, som kanske kan godkännas av läkemedelsmyndigheten EMA redan nästa vecka, den 11 mars.

– Det är planerad leverans till Sverige i början av april. Sen kommer det mer vaccin i maj och ännu mer i juni och allt talar för att de kommer att klara det, säger Richard Bergström, vaccinsamordnare, till Aftonbladet.

Vaccinet Janssen, även känt som Johnson and Johnson.

I april väntas Sverige få över 3,36 miljoner doser av de fyra vaccinen.

Janssenvaccinet, ett virusvektorvaccin, skiljer sig något från de andra. Dels tål det högre temperaturer och kan förvaras i en vanlig kyl. Och den som får vaccinet behöver bara en dos för att få maximalt skydd. Det ger 85 procents effektivitet mot allvarlig sjukdom, 66 procent om man räknar in dem som fått måttlig sjukdom, enligt BBC.

Blir immun mot vaccinet

Nackdelen? Risken finns att kroppen utvecklar immunitet mot vaccinet redan efter två doser. Men det innebär inte några problem ifall det skulle krävas fler boosterdoser mot mutationer, menar Bergström.

– Oavsett mutationer kan det finnas ett behov av en eller flera boosterdoser. Men då kan man få en dos av ett annat vaccin.

Näst på tur att godkännas av EU:s läkemedelsmyndighet står tyska Curevac. Richard Bergström räknar med ett godkännande i slutet av april. Enligt honom är det troligtvis lika effektivt som Pfizer och Moderna, med ett skydd på 95 procent.

Vaccinationer har gjorts i Stockholms stadshus.

Om vaccinet godkänns enligt plan kan Sverige räkna med nära fyra miljoner doser i maj. I juni når Sverige maximalt antal doser.

– Då är vi uppe i 700 000 till 800 000 doser per vecka, så det är mycket, säger Bergström.

Effektiv mot brittiska varianten

Det sjätte vaccinet Novavax godkänns någon gång i vår, tidigast. Vaccinet har enligt en studie visat sig ha en effektivitet på 89 procent och Richard Bergström har sagt till DN att den också verkar ge ett 90-procentigt skydd mot den brittiska virusvarianten.

EU har också inlett diskussioner för att köpa in det ryska vaccinet Sputnik. Det är inte avgörande för den svenska planen men kan eventuellt ge några hundra tusen doser i juni, tror Bergström.

Richard Bergström, vaccinsamordnare.

Danmark, som hittills vaccinerat en större del av in befolkning jämfört med Sverige, har flyttat fram sitt vaccinationsmål till 18 juli på grund av de försenade leveranserna. Sveriges midsommarmål ligger dock fast.

Planen bygger på att företagen nu levererar enligt avtal, något som varit ett problem med de tre första vaccinen. När det gäller Curevac ska man få 1,2 miljoner doser före juni. I Novavax fall är det oklart ifall de kommer leverera innan slutet av juni, vilket Bergström hade hoppats på.

– Just Novavax är inte med i prognosen så de påverkar inte målbilden, säger han.

En del är skeptiska till Sveriges vaccinationstakt och att midsommarmålet faktiskt kommer att nås. Vilka tydliga tecken kan du ge dem för att de har fel?

– Alla gör olika prognoser. Norge gör en, Danmark gör en annan. I princip går det i samma tempo i hela EU. Det viktiga är att vi försöker få tag på doser så gott det går, och att jaga företagen. Och att alla som kan vaccinera sig, gör det.

Astra Zenecas vaccin har visat sig ge kraftiga biverkningar och Janssens vaccin blir man kanske immun mot efter två doser. Ser du någon risk att folk inte vill ha de här vaccinen och väntar tills de kan få Pfizers eller Modernas? Vad vill du säga till dem som tänker så?

– Idén att vänta för att man vill ha något bättre vaccin, det är inte särskilt smart. Jag tycker inte att det är läge att tänka så, det är bortskämt. Det är olyckligt om vi handlar i en diskussion om bra och dåliga vacciner, nu gäller det att använda det vi får. Ta det vaccin du får nu så kan man alltid ge en dos av ett annat senare.

– Vi har stor tillgång på vaccin i Europa och det är många länder som inte ens har vaccin. Det är helt oacceptabelt om vi skulle behöva kasta bort något.

Leveranserna väntas öka rejält.

PODD Vaccineffekten

Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen