Långt straff i stort narkotikamål

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2021-05-24

I dag kom en ny dom i en stor narkotikahärva som har kopplingar till bland annat Nederländerna. Ett nätverk tros ligga bakom stora mängder av insmugglat kokain och heroin och Tullverket har gjort en rad beslag av narkotika som varit paketerad i olika former av kapslar.

Nätverket misstänks ha smugglat in kokain och heroin till ett värde av mer än 100 miljoner kronor.

Nu döms en av de misstänka ledarna.

Mannen döms till elva och ett halvt års fängelse för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling.

Ett tips från österrikisk polis sommaren 2018 blev upprinnelsen till ett fall som svenska Tullverket kallat sitt största ärende hittills.

Tipset handlade om omfattande narkotikasmuggling via Nederländerna till olika europeiska länder, bland annat över Öresundsbron, och följdes av en rad gripanden och stora beslag av heroin och kokain.

Tidigare har 14 personer dömts till fängelsestraff i Göteborg, ett fall som redan nått hovrätten och där dom väntar i mitten av juni.

Nu har även en av de misstänka ledarna, en man i 50-årsåldern, dömts.

Stockholms tingsrätt dömer honom för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt respektive grovt narkotikabrott. Enligt rätten har brotten begåtts i bland annat Sverige, Norge och Nederländerna.

Kan överklagas

Samtidigt frikänns han dock från delar av det som åklagarna ville se honom dömd för.

– Vi är väldigt nöjda med att tingsrätten kommit fram till att narkotikahanteringen skett inom ramen för en omfattande och gränsöverskridande organisation och att det har varit ett konstant flöde av kapslar som smugglats mer eller mindre varje helg, säger Anna Svedin, vice chefsåklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

– Det som är negativt är att tingsrätten inte ser det som ett enda brott, utan har delat upp varje smugglings- och narkotikahanteringstillfälle som enskilda händelser.

Enligt Anna Svedin kan det därför bli aktuellt att överklaga domen, även om hon anser att straffets längd är bra.

"Pågår kontinuerligt"

Stockholms tingsrätt konstaterar att brottsligheten som han nu döms för är en del av en omfattande och organiserad internationell handel med heroin och kokain.

Det är en handel som knappast har upphört, trots de svenska domarna.

– Det pågår ju kontinuerligt. Samma organisation fortsätter ju och har hållit på i flera år i Sverige. De är dominerande på heroinmarknaden i Sverige i alla fall, säger Anna Svedin.

– Effekten av tillslagen 2018 blev att heroinpriserna steg för att det var brist på heroin i Sverige. Men sedan ersätts de gripna bara med nya personer.

Följ ämnen i artikeln